Пт, 2024-04-26, 21:11
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Жовтень » 31 » Молдова вибори: у другий тур вийшли прозахідний та проросійський кандидати
17:24
Молдова вибори: у другий тур вийшли прозахідний та проросійський кандидати

 У другий тур президентських виборів у Молдові вийшли голова Партії соціалістів Ігор Додон і керівник партії "Дія і солідарність", екс-міністр освіти, єдиний кандидат від правих сил Майя Санду.

Як передає Укрінформ з Центрвиборчкому Молдови, за результатами обробки 98,41% бюлетенів за Ігоря Додона проголосували 48,65% виборців, за Майю Санду – 37,98%.

Згідно із законодавством Молдови, другий тур виборів відбудеться за два тижні, у неділю, 13 листопада. Переможцем буде визнаний кандидат, який набрав більше голосів виборців.

Ігор Додон подякував виборцям за виявлену політичну зрілість, висловивши надію на впевнену перемогу у другому турі президентських виборів. Про це він заявив на брифінгу в Кишиневі.

"Хотів би подякувати всім виборцям, незалежно від їхніх політичних поглядів, за виявлену політичну зрілість. Вибори довели, що лідер соціалістичної опозиції має найбільшу довіру серед виборців, і ми сподіваємося на перемогу у другому турі виборів", - заявив Додон.

Майя Санду подякувала виборцям і висловила надію на продовження боротьби і перемогу. Про це вона заявила на брифінгу, що відбувся в Кишиневі одразу після закриття виборчих дільниць.

"Особливі слова подяки хочу сказати на адресу жінок, які почули мій заклик і прийшли голосувати. Через певні труднощі, низькою виявилася явка молодих громадян, але я сподіваюся, що в другому турі нам вдасться усунути такі проблеми. Думаю, що сьогодні ми можемо пишатися перемогою, це наш перший крок до нового, гідного життя", - заявила Санду.

Кандидат у президенти також сподівається на вихід у другий тур і перемогу на президентських виборах.

Нагадаємо, 30 жовтня в Молдові пройшли чергові, всенародні вибори президента. На вищий пост у державі претендували 9 осіб – 6 представників політичних партій і три незалежні кандидати.

Це були перші після 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 року, після зміни Конституції, главу держави обирав парламент, однак навесні 2016 року Конституційний суд Молдови виніс вердикт про повернення до процедури всенародного голосування.

За даними Центрвиборчкому, явка на виборах становила 48,92%.

Загальні попередні результати ЦВК оприлюднить у понеділок вранці, 31 жовтня.

Майя Санду (1972 р.) - економіст, фахівець з міжнародних відносин. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління. У 2010-2012 рр. - радник виконавчого директора Світового банку. В 2012-2015 рр. - міністр освіти Молдови. Наприкінці 2015 р. оголосила про створення власного проєвропейського політичного руху, пізніше перетвореного на партію "Дія і солідарність".

Ігор Додон (1975 р.) - економіст, у 2006-2009 рр. міністр економіки і перший віце-прем'єр країни, в 2011 р. перейшов з Партії комуністів Молдови в Партію соціалістів, яку в тому ж році очолив. Лідер найбільшої фракції парламенту. Координатор протестних акцій. Президент Федерації шахів.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1907 | Додав: adminA | Теги: Молдова, другий тур, вибори, прозахідний кандидат | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]