Пт, 2024-04-26, 20:13
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Березень » 25 » З іранськими компаніями, які розробляли дрони Shahed, працювала "Мотор Січ"
00:07
З іранськими компаніями, які розробляли дрони Shahed, працювала "Мотор Січ"

Журналісти проєкту "Схеми" виявили, що українське стратегічне підприємство "Мотор Січ" роками вело торгівлю з іранськими компаніями, проти яких були введені санкції Заходу та США, а пізніше й РНБО. Документальні докази такої співпраці правоохоронці виявили в робочому кабінеті багаторічного президента "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва.

Про це йдеться у новому розслідуванні проєкту "Схеми".

Про які компанії йдеться

Як зазначається у розслідуванні, компанія "Мотор Січ" роками мала справи з такими підсанкційними іранськими компаніями:

  • Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва – Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
  • Iran Aircraft Industries (IACI);
  • Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

Що це за компанії

"Схеми" проаналізували копії цих документів, серед яких робоча кореспонденція, протоколи зустрічей, контракти та рахунки. Відтак вони встановили, що компанія "Мотор Січ" продавала в Іран товари подвійного використання. Зокрема, авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117. Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, які росія використовує у війні проти України.

Серед цих бізнес-партнерів з Ірану навіть є підприємства, повʼязані з державною військовою промисловістю Ірану та причетні до розробки Shahed-171 та Shahed-136, якими російська армія нині масово обстрілює українські міста.

Під час аналізу документів "Схеми" виявили ще одну іранську компанію, з якою торгувала "Мотор Січ", але проти якої досі не введено жодних санкцій — ані в Україні, ані за кордоном. Хоча в ній працюють ті самі люди, які перейшли з підсанкційних іранських підприємств. Ідеться про New Aviation Technology and System (NATS).

Журналісти знайшли перекладений лист, у якому керівник NATS, звертаючись до Богуслаєва, пише: "Я працював з вами сім років у компанії ТЕМ (Turbine Engine Manufacturing або ж Design and Manufacturing of Aeroengines) і був директором проекту по двигунах. Зараз я на пенсії, у мене своя компанія, і один із напрямків моєї діяльності — співпраця з "Мотор Січ".

У листі також йдеться: "Я знаю про проблеми у співпраці з Іраном. Я розглянув усі справи. Здається, є варіант співробітництва, я пропоную співпрацювати через вашу партнерську фірму в москві і мою партнерську компанію в росії. (Наприклад, одна з них — компанія "ТехПромСервіс")".

Тобто, по суті, це ті самі бізнес-партнери з Ірану зі звʼязками в росії, з якими торгувало українське підприємство. Змінилась тільки назва компанії.

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 1156 | Додав: admin | Теги: Іран, Мотор Січ, Дрон, Shahed | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]