Пт, 2024-03-29, 16:28
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 14 » МВФ збільшить допомогу або змусить переглянути бюджет
10:28
МВФ збільшить допомогу або змусить переглянути бюджет

  У переговорах з місією МВФ, яка працює в Україні, є прогрес. Про це 13 січня у Києві заявив глава українського уряду Арсеній Яценюк, передає Укрінформ.

"Я відзначаю прогрес у наших двосторонніх переговорах", - сказав Яценюк про перемовини з фондом.

Водночас, за словами глави уряду, сьогодні ще є низка питань, які потребують подальшого обговорення з представниками місії. Яценюк також нагадав, що гроші МВФ не ідуть на внутрішні потреби країни, а спрямовані на відновлення фінансової стабільності в Україні та довіри до України.

При цьому прем'єр нагадав, що цьогоріч Україна має здійснити зовнішніх виплат на 11 мільярдів доларів.

Зазначимо, в цей же день Україна міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що поки що не обговорювалися обсяги кредитного траншу, який може отримати Україна за підсумками роботи місії фонду.

Як пише Forbes.ua, робота чергової місії МВФ в Україні – у розпалі. За підсумками візиту високопоставлених гостей мають відбутися дві найважливіші для країни події – затвердження нової програми співпраці між Україною та Фондом і розширення суми кредиту за програмою на 15 млрд дол.

Перешкодити цим двом подіям може непередбачуваність макропоказників: на них впливають як курс гривні, так і фіскальні ризики, адже основним джерелом наповнення бюджету має стати детінізація української економіки. Експерти сумніваються у стабільності курсу і здійсненності програми щодо детінізації. Іронія в тому, що на гнучкому курсі наполягали саме представники МВФ, обговорюючи перспективи співпраці з Україною.

12 січня розпочався черговий, третій етап роботи в Україні місії МВФ. Відповідно до повідомлення Національного банку України, в процесі її роботи має бути переглянуто виконання Україною програми stand-by, і підписано нові лист про наміри і меморандум про економічну і фінансову політику.

Як наголошується в повідомленні НБУ, робота місії буде зосереджена навколо трьох напрямків: монетарної, фіскальної та фінансової політик, а також реформування економіки, спрямованої на подолання кризових явищ. "Місія має переконатися, що уряд розробив у нинішніх непростих умовах реалістичний бюджет. Завдання уряду – переконати в цьому місію. І це непросте завдання. Я думаю, буде дуже серйозний діалог між українською стороною та МВФ", – вважає академік Валерій Геєць.

Важливим складником доходів державного бюджету-2015 є процес детінізації української економіки. "Вплинути на програму можуть фіскальні ризики. Наприклад, згідно з проектом бюджету, великий обсяг надходжень до скарбниці планується за рахунок детінізації. Хотілося б вірити, але, за моїми оцінками, такі очікування можуть виявитися надміру оптимістичними", – зазначає аналітик Інституту прогнозування НАНУ Тетяна Тищук.

Про фіскальні ризики попереджає і Геєць: "Оскільки ми вносимо серйозні зміни в Податковий кодекс, і оцінки того, як змінена податкова система дозволить зібрати кошти до бюджету, розходяться, переговори у фіскальній частині будуть найсерйознішими. Влада повинна буде довести місії, що закладені в бюджет доходи реалістичні з погляду нових податків".

Другим ризикованим напрямком є стан українських макропоказників, на підставі яких пишеться програма. Адже при непередбачуваній верхній межі курсу національної валюти говорити про їхню хоча б відносну стабільність складно.

Зазначимо, саме МВФ свого часу неодноразово рекомендував Україні перейти на гнучкий валютний курс. Ця подія відбулася майже рік тому – і з часом призвело до майже дворазового знецінення нацвалюти. Хоча, за оцінками економістів, країна просто не мала вибору.

"В України зараз немає можливості мати фіксований валютний курс. Тому що країні не вистачає ЗВР, і не вистачає давно. Найпростіший норматив резервів становить від 3 до 5 місяців імпорту. Для України – 4-5 місяців. Якщо рівень резервів менш ніж 4 місяці імпорту, Нацбанк не може виходити на міжбанківський валютний ринок з інтервенціями. Це означає, що однозначно НБУ повинен дозволити курсу перебалансуватися до ринкового рівня", – пояснює Тищук, нагадуючи при цьому, що резерви в Україні - на рівні нижче за 4 місяців імпорту вже давно, з часів, коли курс становив 8 грн/дол.

За словами Валерія Геєця, є й інші критично важливі моменти для обговорення. У тому числі – пов’язані з показниками інфляції і ВВП. "МВФ давав прогноз по ВВП в -6%, уряд – у трохи більше ніж -4%. Переговори з цього приводу будуть досить серйозними. Адже скорочення дефіциту бюджету, згідно з дослідженням фахівців Світового банку, викликає певний відсоток зниження зростання економіки. У світовій практиці, якщо ми змінюємо дефіцит бюджету на 1% ВВП, оцінки спаду ВВП коливаються в межах від 0,9% до 1,7% ВВП ", – констатує Геєць.

Експерти: МВФ може розширити програму або змусити переглянути бюджет

Опитані аналітики та банкіри пояснюють, що позитивний підсумок візиту МВФ в Україну може бути пов’язаний не так з підписанням програми, як з підвищенням суми, яку нам можуть виділити.

"Хотілося б, щоб якомога швидше прозвучали висновки про виділення Україні коштів, і щоб нарешті була озвучена сума. Будь-які позитивні висновки сприятимуть поліпшенню ситуації з погляду інвестиційного клімату. Хотілося б, щоб перші позитивні новини прозвучали не 29 січня, а раніше", – підкреслює екс-член ради НБУ Василь Горбаль. За його оцінками, на сьогодні досить позитивним сигналом буде рішення МВФ про виділення Україні нових 5 млрд дол.

Схвалення з боку МВФ також має розчистити шлях між Україною та зарубіжними стратегічними інвесторами. "Позитивне рішення МВФ відкриє для України дорогу до конференції донорів, які прийматимуть відповідні рішення про надання всебічної допомоги країні, насамперед у вигляді грантів і кредитів", – упевнений Геєць.

Найкращим же рішенням може стати підготовка розширеної програми співпраці з МВФ з виділенням додаткових коштів. "Оптимістичний прогноз є узгодження програми, яка буде припускати розширення фінансування на 15 млрд дол. Песимістичний сценарій може зводитися до необхідності переглядати бюджет", – пояснює Тищук.

Нагадаємо, у чинній програмі закладено близько 17 млрд дол. У 2014 році з неї країна отримала близько 4,5 млрд дол. На 2015-й та перший квартал 2016-го залишається, відповідно, 12,5 млрд дол. А обслуговування зовнішнього боргу з відсотками по 2015 році становить приблизно 11,5 млрд дол.

"Гроші, які ми ще не вибрали за програмою МВФ, трохи більші за суму, яка нам потрібна для розрахунку за зовнішніми боргами в цьому році. Але при цьому у нас низький рівень резервів – нам необхідно із залучених коштів поповнити ЗВР, – визнає Тищук. – Так, можливе залучення коштів з інших джерел – Євросоюз, наприклад, або Світовий банк. Але їхні обсяги невеликі порівняно з потребами України для фінансування таких критичних речей, як розрахунок за зовнішніми боргами, поповнення резервів і оплата за газ. Тому уряд і Нацбанк повинні докласти зусиль для того, щоб домогтися розширення програми".

У будь-якому випадку, враховуючи важку зовнішньополітичну ситуацію і конфлікт на сході країни, остаточне рішення щодо Україні може бути продиктовано політичною волею всередині самого Фонду. "МВФ – це політична інституція. Якщо буде політична воля і рішення в площині МВФ, це буде теж добре для України", – резюмує Горбаль.

Нагадаємо, в січні експерти міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service заявили, що посилення внутрішньої і зовнішньої, геополітичної, кризи в Україні загрожує дефолтом за зовнішніми та внутрішніми зобов'язаннями країни.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11216 | Додав: admin | Теги: бюджет, Допомога, МВФ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]