Пт, 2024-04-19, 07:18
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Січень » 29 » На генетичні проблеми вказує незвичайне забарвлення зебр
00:30
На генетичні проблеми вказує незвичайне забарвлення зебр

зебра У більшості випадків забарвлення зебр обмежується чорними і білими смугами, але за останні кілька років дослідники виявили у деяких тварин дивні візерунки, плями і золотисте хутро. Тепер вчені вважають, що зміна розмальовки – ознака погіршення генетичного здоров’я тварин.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Molecular Ecology, вчені секвенували гени 140 зебр, що мешкають в дев’яти різних місцях. У семи тварин, включених в дослідження, було незвичайне забарвлення, в той час, як інші носили типову для зебр чорно-білу смугасту шерсть.

Дослідники виявили, що багато тварин, незалежно від забарвлення, мали обмежений потік генів. Недолік генетичної різноманітності обумовлювався інбридингом (схрещування близькоспоріднених форм у межах однієї популяції), який відбувався через фрагментації середовища проживання. Причина цього: розселення людей на території.

Крім цього, аналізи зебр, що мають незвичайне забарвлення, показали підвищене свідоцтво інбридингу в порівнянні зі звичайними зебрами. «Наші результати вказують на генетичну причину аномалій малюнка смуг і переконливі докази наслідків фрагментації середовища проживання», – уклали автори дослідження.

Недолік генетичної різноманітності може привести до генетичних дефектів, хвороб і безпліддя, що в кінцевому підсумку може призвести до вимирання простих зебр.

Історично у зебр була відносно стабільна чисельність популяцій, проте з 2002 року вона скоротилася у світі приблизно на чверть. За цей час вчені й захисники природи почали виявляти види з незвичайним забарвленням, але не були впевнені, чи пов’язана вона з місцезнаходженням або генетикою.

Незважаючи на те, що незвичайний колір шерсті не впливає безпосередньо на здоров’я зебр, виділення з натовпу для диких тварин – велика проблема. Крім того, що зебри з нетиповим забарвленням стануть більш помітною здобиччю для хижаків і паразитів, статевий відбір також віддає перевагу тваринам зі «здоровим» забарвленням, а зміна забарвлення може бути інтерпретовано потенційними партнерами як ознака ізольованості генів.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1382 | Додав: admin | Теги: забарвлення, проблема, Зебра, генетична | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]