Пт, 2024-03-29, 14:27
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Лютий » 20 » На Сонці з початку лютого відбуваються спалахи: яка небезпека для Землі
10:10
На Сонці з початку лютого відбуваються спалахи: яка небезпека для Землі

Останні кілька тижнів наша зірка пережила серію гігантських спалахів, у результаті яких плазма розлетілася космосом. Можливо, наймасштабнішим був потужний викид корональної маси 15 лютого.

За оцінками, цей спалах належить до найпотужнішої категорії, на яку здатне Сонце, – X-класу. На щастя, він був спрямований у протилежну від Землі сторону, тому геомагнітної бурі очікувати не варто.

Що відбувається

Причина у тому, що Сонце нарощує активність на шляху до сонячного максимуму. Це означає, що ми можемо очікувати геомагнітні шторми в найближчому майбутньому внаслідок інших спалахів.

Коронарним викидам Сонця зазвичай потрібно кілька днів, щоб досягти Землі. За даними ресурсу Space Weather, що відстежує сонячну активність, Сонце спалахувало щодня протягом лютого, а в деякі дні спостерігалося відразу по кілька спалахів.

Другими за потужністю вважаються спалахи класу М - такі були зафіксовані:

  • 12 лютого;
  • 14 лютого;
  • 15 лютого.

Решта – слабшої категорії. У січні було п'ять спалахів класу M.

Зауважимо, що геомагнітна буря, яка нещодавно пошкодила 40 супутників Starlink, послідувала за спалахом класу M, яка сталася 29 січня. Через це компанія не змогла запустити їх. Супутники згодом увійшли в атмосферу Землі та згоріли, не досягаючи поверхні.

І хоча все це може звучати дещо тривожно, ця ситуація цілком нормальна, тому хвилюватися причин немає. Зірка нарощує свою активність на шляху до максимуму — найбільш динамічної частини свого 11-річного циклу. Цей цикл заснований на русі магнітного поля Сонця, яке перевертається кожні 11 років, при цьому північний і південний магнітні полюси міняються місцями.

Останній сонячний мінімум зафіксований у грудні 2019 року. Сонячний максимум очікується приблизно в липні 2025 року.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1292 | Додав: abel | Теги: новини, космос, спалахи, сонце, земля | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]