Чт, 2024-04-25, 17:09
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2018 » Жовтень » 17 » Наймоторошніший у світі звук записали в Антарктиці. ВІДЕО
22:43
Наймоторошніший у світі звук записали в Антарктиці. ВІДЕО

Антарктика На просторах мережі з’явився запис з моторошнуватими звуками, котрі створюються льодовиками під час сильного вітру. Без спеціального обладнання їх неможливо почути, тому вчені змінили низькі частоти, після чого виходить своєрідна мелодія, яка цілком могла б стати саундтреком для трилера або фільму жахів.

Шельфовий льодовик Росса – найбільший у всій Антарктиді. Щоб зрозуміти, наскільки він величезний, уявіть американський штат Техас, який пливе по Південному океану.

Його головне завдання – уповільнити руйнування континентальних льодовиків за допомогою принципу пробки в пляшці: шельфовий льодовик затримує крижаний потік з суші у відкриті води.

Аби краще зрозуміти фізичні властивості льодовика, дослідники встановили 34 дуже чутливих сейсмічних датчика під його сніжної поверхнею. Датчики дозволили дослідникам вивчати структуру і руху протягом більше двох років — з кінця 2014 року до початку 2017 року.

Коли вчені взялися за аналіз сейсмічних даних на льодовику, то з подивом помітили, що сніг, що покриває льодовик, вібрує. Пізніше з’ясували, що причина тому вітер.

Ми виявили, що шельф майже безперервно співає на частотах п’ять або більше герц. Так відбувається через те, що дмуть вітри сильно поверх снігових дюн льодовика, а крига під ними вібрує”, – розповів геофізик і математик Жюльєн Чапут, який прискорив запис вібрації приблизно в 1200 разів, щоб людина могла їх почути, оскільки звуки, що видаються шельфом, критично низькі.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1589 | Додав: adminA | Теги: антарктика, запис, звук | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]