Сб, 2024-04-20, 12:12
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Червень » 24 » Найшвидшу молоду зірку знайшли астрономи
00:44
Найшвидшу молоду зірку знайшли астрономи

молода зірка V1674 Hercules Астрономи зафіксували найшвидшу нову зірку: це допоможе дізнатися більше про хімію нашої Сонячної системи.

Нова зірка – це раптовий вибух яскравого світла, який відбувається в двозірковій системі. Кожна нова зірка утворюється від білого карлика – це дуже щільний залишок ядра зірки – і від найближчої зірки-компаньйона.

Згодом білий карлик витягує матерію зі свого компаньйона, нагріває її. Далі відбувається потужний спалах енергії, який викидає матерію з високою швидкістю.

Яскрава нова зірка зазвичай зникає протягом пари тижнів або довше. Але 12 червня 2021 року астрономи зафіксували нову зірку V1674 Hercules, яка спалахнула так яскраво, що її можна було побачити неозброєним оком. Трохи більше ніж через добу вона знову стала слабкою. Як ніби хтось включив і вимкнув ліхтарик. Раніше найшвидшу нову зірку зафіксували в 1991 році.

Кожні 501 секунду в V1674 Hercules відбувається коливання, яке можна побачити як у хвилях видимого світла, так і в рентгенівських променях. Через рік після свого вибуху яскравість зірки все ще коливається.

Вчені досі намагаються зрозуміти, як така незвичайна зірка утворилася. Ця інформація також допоможе астрономам дізнатися більше про нашу Сонячну систему і навіть про Всесвіт в цілому.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1221 | Додав: admin | Теги: V1674 Hercules, молода, Зірка, найшвидша | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]