Чт, 2024-03-28, 17:35
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 15 » НБУ очікує надходження траншу МВФ і знижує облікову ставку
15:54
НБУ очікує надходження траншу МВФ і знижує облікову ставку

Надходження третього траншу від Міжнародного валютного фонду на рахунки Національного банку України в сумі еквівалента 1 млрд дол. очікується завтра, 16 вересня, повідомила на брифінгу голова НБУ Валерія Гонтарєва.

За її словами, також найближчим часом МВФ оприлюднить оновлений меморандум у рамках програми співпраці.

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо третього перегляду програми EFF очікується в Києві найближчим часом, повідомила Гонтарєва.

"Сподіваємося, що вони приїдуть до нас дуже скоро", - сказала вона на прес-конференції в четвер, 15 вересня.

При цьому Гонтарєва підтвердила, що черговий транш, отримання якого від МВФ планується до кінця поточного року, очікується у розмірі 1,3 млрд дол.

Серед важливих умов, які належить виконати Україні для успішного перегляду програми, глава НБУ зазначила збалансований бюджет на 2017 рік, продовження капіталізації банківського сектора, передача частини повноважень від Нацкомфінпослуг до Нацбанку і Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Волатильність обмінного курсу, яка спостерігалася у серпні, не створила ризиків для прискорення споживчої інфляції понад цільовий рівень у 12% в річному вимірі на кінець поточного року, повідомила Валерія Гонтарєва.

Також вона нагадала, що Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення виділити Україні третій транш кредиту в еквіваленті 1 млрд дол., і зазначила, що це стане важливим фактором стабілізації валютного ринку.

Крім того, голова НБУ нагадала, що слідом за траншем МВФ Україна отримає 1 млрд дол. під держгарантії уряду США і 600 млн євро від Єврокомісії.

Також Гонтарева повідомила, що НБУ зберіг прогноз зростання міжнародних резервів України до 17,2 млрд дол. до кінця року, але за умови отримання в цьому році ще одного, четвертого траншу МВФ.

Як повідомлялося, пізно ввечері 14 вересня Міжнародний валютний фонд завершив другий перегляд чотирирічної програми співпраці з нашою країною, схваленої в березні 2015 року, і ухвалив рішення виділити Києву третій за рахунком кредитний транш обсягом 1 млрд дол. Таким чином, загальний обсяг вже виділеного фінансування становитиме 7,62 млрд дол. за загального обсягу кредитування 17,5 млрд дол.

Як очікується, кошти Фонду надійдуть в Україну в найближчі дні і будуть спрямовані на поповнення золотовалютних резервів.

Коментуючи рішення Ради директорів Фонду, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард підкреслила, що Україна демонструє ознаки економічного відновлення. Однак країні багато що належить зробити, щоб домогтися стабільного економічного зростання.

У свою чергу президент України Петро Порошенко зазначав, що рішення Фонду відкриває для нашої країни вікно можливостей для залучення інвестицій в економіку.

Міністр фінансів Олександр Данилюк раніше заявив, що транш МВФ сприятиме стабільності гривні.

НБУ з 16 вересня знижує облікову ставку до 15% з 15,5%

Національний банк України (НБУ) з 16 вересня знижує облікову ставку до 15% з 15,5%. Як повідомляється в прес-релізі центробанку в четвер, це закріплено рішенням правління Нацбанку №277-рш від 15 вересня 2016 року "Про розмір облікової ставки".

Нацбанк пояснює ослаблення монетарної політики подальшим зниженням ризиків для цінової стабільності та узгодження з цілями щодо інфляції на 2016 рік на рівні 12% (+/-3%), або на 2017 рік - 8% (+/-2%).

Динаміка споживчих цін в останньому місяці відповідала прогнозам НБУ, оприлюдненим в інфляційному звіті. Так у серпні 2016 року інфляція становила в річному вимірі 8,4%.

Інфляційний тиск, обумовлений фундаментальними факторами, продовжував знижуватися, про це свідчить подальше уповільнення базової інфляції до 7,4% в річному вимірі, зазначає регулятор.

Він додав, що економічна активність поступово відновлюється: у другому кварталі зростання реального ВВП прискорилося до 1,3%. У липні зростання індексу виробництва базових галузей зберігся на рівні 1,7% в річному вимірі. Водночас, за оцінками НБУ, внесок приватного споживання в економічне зростання залишився низьким і не генерує інфляційного тиску.

Перерахування НБУ 38 млрд грн до держбюджету буде частково компенсовано 31 млрд грн зустрічними виплатами за ОВДП

Перерахування Національним банком України до кінця року до державного бюджету 38 млрд грн не справить значного негативного впливу на ситуацію на ринку, оскільки буде частково компенсоване великими зустрічними виплатами за облігаціями внутрішньої держпозики і погашенням банками рефінансування, заявив заступник голови центробанку Олег Чурий.

"З одного боку, перерахування 38 млрд грн Міністерству фінансів, у будь-якому випадку, відбуватиметься траншами. Мінфін, з іншого боку, має нам погасити державних облігацій та купонів на суму 31 млрд грн, тобто більша частина буде компенсована цим переліком", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

"Крім того, якщо дивитися на ліквідність банківської системи загалом, ми очікуємо погашення кредитів рефінансування на досить великі суми, тому вважаємо, що перерахування 38 млрд грн буде компенсоване цими факторами", - додав заступник голови НБУ.

Глава центробанку Валерія Гонтарєва повідомила, що затримка з призначенням президентом своєї квоти до ради НБУ, що розблокувало б перерахування Нацбанком коштів до держбюджету, їй пояснюють "технічним питанням".

Нацбанк прогнозує прибуток у 2017 році на рівні 31,2 млрд грн

Прогнозований прибуток Національного банку України в 2017 році становить 31,2 млрд грн, повідомила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.

"Нацбанк направив лист у Мінфін, де повідомив, що наш прогнозований прибуток на наступний рік становить 31,2 млрд грн", - сказала вона на прес-конференції в четвер.

За її словами, розмір суми перерахувань до держбюджету остаточно стане відомим у квітні наступного року після відповідного аудиту.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1799 | Додав: adminA | Теги: надходження транш, МВФ, НБУ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]