Пт, 2024-03-29, 10:50
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 16 » "Ніч читання" вперше пройшла у Франції
17:27
"Ніч читання" вперше пройшла у Франції

 250 тисяч французів взяли участь у новій акції "Ніч читання", яку придумало Міністерство культури Франції. У суботу, 14 січня, допізна по всій країні були відкриті тисячі бібліотек і книгарень, де пройшло перше загальнонаціональне свято літератури, книги та читання, повідомляє Укрінформ з посиланням на Міжнародне французьке радіо.

У Міністерстві культури Франції наступного дня після "Ночі читання" (Nuit de la lecture) оголосили про великий успіх нової культурної акції, яка доповнила цілу низку вже відомих заходів, як-от "Ніч музеїв", "Ніч поезії" і "Біла ніч" (la Nuit blanche - акція, присвячена сучасному мистецтву).

У новому святі книги по всій Франції взяли участь 250 тисяч осіб. В акції брали участь 16 тисяч бібліотек і 3500 книгарень.

Крім того, відбулися кілька тисяч літературних і літературно-музичних заходів - як традиційних, так і оригінальних. Звичні зустрічі з письменниками та літературні постановки були доповнені неформальними акціями. У багатьох бібліотеках пройшли "піжамні вечірки", під час яких літературні тексти можна було послухати, зручно розмістившись на м'яких диванах і перинах. Подекуди були організовані спеціальні сімейні читання дитячої літератури.

У Греноблі актори влаштували "Ніч забороненого читання" шедеврів еротичної літератури.

В одній з бібліотек на півдні країни відбувся вечір поетичної пісні, присвячений Бобу Ділану і Леонарду Коену.

У паризькій лікарні Сен-Луї провели "Ніч читання" для пацієнтів.

До акції долучилися культурні інститути за межами Франції. Свято французької книги відбулось у Китаї, Чилі, Ірландії, Румунії, Німеччині й Іспанії.

День відкритих дверей у Парижі влаштувала Національна бібліотека Франції. Причому, потрапити парижани змогли не тільки у нову будівлю на набережній Франсуа Міттерана, а й до історичної будівлі Рішельє. Там після першого етапу реставрації відкрилася частина знаменитих залів. У відомому будинку побувало 7 тисяч осіб, повідомили в Міністерстві культури.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 1923 | Додав: adminA | Теги: пройшла, Франція, ніч читання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]