Пт, 2024-04-26, 11:38
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Грудень » 5 » Новий рекорд за кількістю запусків за рік встановила SpaceX
00:19
Новий рекорд за кількістю запусків за рік встановила SpaceX

SpaceX ракета Компанія SpaceX встановила новий рекорд за кількістю комерційних запусків – напередодні вона 27-й раз за цей рік відправила на орбіту ракету Falcon 9 з вантажем нових супутників. 48 з них поповнили угруповання сузір'я Starlink, а два апарати для дистанційних вимірювань Землі були виведені на орбіту за контрактом з компанією BlackSky.

Всі супутники успішно відокремилися від Falcon 9, а багаторазовий перший щабель виконав дев'яте за рахунком приземлення на плавучу платформу в Атлантичному океані.

Цей політ став 27-м для ракет класу Falcon 9 цього року, побивши минулорічний рекорд у 26 запусків. Більшість пусків було виконано в рамках проекту супутникового інтернету Starlink від SpaceX. Загалом компанія доставила на низьку навколоземну орбіту вже 1890 супутників.

Проте проблеми з постачальниками, які виникли внаслідок пандемії, уповільнили реалізацію цього амбітного плану. Компанія SpaceX, щоб вивести проект Starlink на окупність, має інтенсивно розширювати угруповання, щоб не перевантажувати вже виведені супутники великою кількістю користувачів підключень (перевантаження позначиться на швидкості передачі даних), і в той же час швидко підключати нових абонентів. Останніх у SpaceX вже 140 000 у 20 країнах.

SpaceX вкладає, за словами Ілона Маска, «величезний капітал» у випуск кількох мільйонів терміналів зв'язку. Але їхня робота залежить від більшої пропускної спроможності, яку зможе забезпечити лише друге покоління супутників Starlink. Їх компанія розраховує виводити на орбіту за допомогою космічного корабля Starship. Проте програма його розробки ще не завершена.

Також компанія зіштовхнулася з кризою у виробництві двигунів Raptor, яких катастрофічно не вистачає для проведення вже запланованих комерційних пусків Starship у 2022 році, які мають підняти на орбіту нові супутники. Вони важчі і більші за розмірами першої версії, що робить їх запуски за допомогою головної «робочої конячки» компанії – ракети Falcon 9 – надто затратними.

Як стало відомо з внутрішнього листування SpaceX, Маск серйозно стурбований можливістю банкрутства компанії, якщо не вдасться подолати проблеми з виробництвом двигунів Raptor.

З 2022 року корабель Starship має почати виконувати регулярні рейси на орбіту кожні два тижні, інакше на проект Starlink чекає провал.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1325 | Додав: admin | Теги: запуск, рекорд, SpaceX, Ракета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]