Чт, 2024-04-25, 15:53
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Листопад » 19 » Новий спосіб повернення зору незрячим відкрили вчені
00:11
Новий спосіб повернення зору незрячим відкрили вчені

повернення зір За словами дослідників, поява доступних біоімплантів дозволить вирішити проблему нестачі донорських рогівок.

Вчені з університету Лінчепінга (Швеція) стверджують, що відкрили новий спосіб відновлення зору у сліпих пацієнтів. Йдеться про штучну рогівку виготовлену з білка колагену, отриманого зі свинячої шкіри.

Зазначається, що дослідники розробили імплантат із білка колагену свинячої шкіри, який нагадує рогівку людини. У пілотному дослідженні імплантат відновив зір у 20 осіб із захворюваннями рогівки, більшість з яких були сліпі до встановлення імплантату.

"Багатообіцяючі результати дають надію тим, хто страждає на рогівкову сліпоту і слабкий зір, пропонуючи біоінженерні імплантати як альтернативу трансплантації донорських людських рогівок, яких не вистачає в країнах, де потреба в них найбільша", — йдеться в повідомленні.

За словами професора кафедри біомедичних та клінічних наук Лінчепінгського університету Ніл Лагалі, результати дослідження показують, що можна розробити біоматеріал, який відповідає всім критеріям для використання як людські імплантати, які можна виробляти серійно і зберігати до двох років і тим самим охопити ще більше людей з проблемами. зору.

"Це позбавляє нас проблеми нестачі донорської тканини рогівки та доступу до інших методів лікування очних захворювань", — каже вчений.

Шведські вчені також пояснили, що їхня штучна рогівка складається з колагену і створена з білків, отриманих зі свинячої шкіри. Також вони звернули увагу, що їхній продукт більш стійкий до зовнішніх умов, ніж людська рогівка. Так, якщо донорська може чекати на пересадку близько двох тижнів, то новий продукт може очікувати свою чергу на пересадку близько двох років.

Серед переваг штучної рогівки – легший спосіб лікування кератоконусу. І якщо досі медикам доводилося видаляти зношену рогівку пацієнта, щоб замінити на донорську, із створеною зараз рогівкою видаляти свою не треба.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1189 | Додав: admin | Теги: Зір, повернення, незрячий | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]