Пт, 2024-04-19, 07:04
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Травень » 4 » Новини Пенсійного Фонду України розтлумачують, як заробітчанам отримати пенсію
15:38
Новини Пенсійного Фонду України розтлумачують, як заробітчанам отримати пенсію

Масове безробіття на початку 90-х років призвело до активного виїзду українських громадян за кордон на заробітки. Відтак багато осіб залишилось без стажу та записів у трудовій книжці. Проте і вони, як повідомляють новини Пенсійного Фонду України, матимуть право отримувати пенсійні виплати на своїй батьківщині. Як скористатися своїм правом на пенсію, інформує ПФУ та його спеціалісти.

Що каже українське законодавство?

Відповідно до чинного законодавства, не залежно від того, в якій країні та скільки часу перебуває український громадянин, в будь-якому випадку він має право претендувати на пенсійні випадки, якщо дотримано таких умов:

  1. жінки, котрим вже виповнилось 60 років;
  2. жінки, котрі народились в 1961 році та старші за них, за умови, що є стаж понад 1 років;
  3. чоловіки будь-якого року народження, котрі досягли пенсійного віку (60 років).

Разом із тим, на практиці, як дають зрозуміти новини Пенсійного Фонду України, все виходить зовсім по-іншому. Особам, котрі переїжджають на постійне місце проживання в іншу країну, пенсія виплачується лише протягом 6 місяців, а дальше нараховується, але не виплачується. Це стосується фактично усіх пенсіонерів, окрім тих, котрі укладали певні міжнародні угоди (сюди, наприклад, можна віднести працівників посольств, дипломатів, представників країни в науковій чи деяких інших галузях).

Якщо ж пенсіонер назад повертається для проживання в рідній країні, пенсійні виплати знову починають виплачуватись.

Необхідні міжнародні угоди

На думку багатьох правозахисників, така норма українського законодавства є антиконституційною, адже порушує гарантії соціального захисту громадян країни.

Відмовляючи пенсіонерам-емігрантам у пенсійних виплатах, як повідомляють новини Пенсійного Фонду України, представники Фонду аргументують це відсутність міжнародно-правових угод між зарубіжними країнами та країною щодо пенсійного забезпечення.

Як заробітчанам отримати пенсію?

Усі документи, як радять правознавці, краще оформляти ще до моменту від'їзду в іншу країну. Наштовхнувшись на відмову, пенсіонер повинен повернутись в Україну, зареєструватись тут, а тоді подати заяву до Пенсійного Фонду на відновлення виплат пенсії. Отримавши повторну відмову, громадянин України повинен звертатись до суду. Фактично усі аналогічні розгляди в судді були позитивно вирішеними на користь пенсіонерів.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11194 | Додав: adminA | Теги: україна, пенсія, новини | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]