Сб, 2024-04-20, 11:44
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Вересень » 26 » Нову фарбу, яка "заліковує" подряпини на авто, розроблено
00:39
Нову фарбу, яка "заліковує" подряпини на авто, розроблено

фарба подряпина, авто Новий матеріал, створений вченими з Корейського інституту хімічної технології (KRICT), заощадить гроші. Він не просто самовідновлюється, але здатний робити це у природних умовах. Залишивши подряпану машину на стоянці, власник може повернутися і знайти її як нову. Про новинку повідомляється у статті, опублікованій у журналі ACS Applied Polymer Materials, пише Naked science.

Покриття отримали на основі багатоатомного акрилового спирту, молекули якого з’єднуються один з одним за рахунок блокованих карбамідних зв’язків (Hindered Urea Bonds). Це «вузькоспеціалізований» варіант ковалентного зв’язку, здатного до багаторазового оборотного розриву, що відновлюється під дією відповідного стимулу. У цьому випадку стимулом виступає тепло, що створюється за рахунок впровадження в структуру полімеру органічного фототермічного барвника. Він вловлює інфрачервоне випромінювання, виділяючи тепло, яке дозволяє матеріалу відновлювати розірвані HUD-зв’язки.

Експерименти з новим матеріалом показали, що завдяки комбінації полімеру з барвником подряпини на ньому відновлюються вже за півгодини перебування на звичайному сонячному денному світлі. А якщо і це здається занадто довгим, можна знайти різні засоби концентрації випромінювання: так, за допомогою звичайного збільшувального скла ушкодження самозаліковувалися за 30 секунд.

Автори відзначають, що такий матеріал виглядає набагато практичніше і перспективніше за аналогічні покриття. Як правило, їм потрібно набагато більше енергії для самовідновлення: найчастіше йдеться про концентровані пучки ультрафіолетового випромінювання. Інші можуть обходитися м’якшим впливом, але "лікуються" набагато довше: наприклад, Nissan Scratch Shield відновлюється протягом днів, аж до тижня. Вирішити ці проблеми дозволяє використання вбудованих покриття полімерних капсул, але вони не забезпечують багаторазове відновлення.

Нова технологія позбавлена всіх цих недоліків. Крім того, полімерний матеріал прозорий, наносити його можна поверх звичайної фарби та за допомогою стандартних методів. Корейські розробники вважають, що він знайде застосування не тільки в автомобільній промисловості, а й на багатьох інших пристроях, яким постійно загрожують подряпини, включаючи смартфони.

Категорія: Автомобілі | Переглядів: 1219 | Додав: admin | Теги: авто, фарба, лікування, подряпина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]