Пт, 2024-04-19, 12:51
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Січень » 12 » Пару близьких чорних дір знайшли у центрі злиття галактик
17:26
Пару близьких чорних дір знайшли у центрі злиття галактик

Астрофізики відкрили недалеко від центру галактики, що нещодавно злилася, дві надмасивні чорні діри, що ростуть одночасно.

Дослідники вивчили за допомогою галактику телескопа ALMA (Атакамської великої міліметрової/субміліметрової решітки) галактику UGC4211. Вона є результатом злиття двох інших галактик на останній стадії об’єднання. Дослідження показало, що в центрі галактики знаходиться відразу дві активні чорні дірки і що подвійні діри можуть бути більш поширеними у Всесвіті, ніж вважалося раніше.

UGC4211 знаходиться на відстані 500 млн світлових років від Землі в сузір’ї Раку. Це один із найближчих прикладів фінальної стадії злиття кількох галактик. Зазвичай такі процеси відбуваються в галактиках раннього Всесвіту, які набагато важче спостерігати.

 злиття галактика чорна діра

За допомогою високочутливих 1,3-мм приймачів, встановлених на ALMA, астрофізики глибоко заглянули в активні галактичні ядра злиття. Це компактні, дуже яскраві області галактики, викликані акрецією матерії навколо центральних чорних дір. Дослідники виявили, що в центрі UGC4211 знаходиться не одна, а дві чорні діри, які активно «поглинають» побічні продукти злиття. Дивно, але вони знаходилися на відстані лише 750 світлових років одна від одної.

Дослідники відзначають, що оскільки злиття галактик відбувається регулярно, ймовірно у Всесвіті набагато більше парних чорних дір, розташованих на близькій відстані один від одного. Просто досі спостереження таких об’єктів були утруднені через велику відстань до галактик, що зливаються. Це відкриття має важливе значення для виявлення та дослідження гравітаційних хвиль.

"У центрах галактик може бути багато пар надмасивних чорних дір, що ростуть, які ми досі не змогли ідентифікувати. Якщо це так, то в найближчому майбутньому ми спостерігатимемо часті явища гравітаційних хвиль, викликані злиттями цих об’єктів по всьому Всесвіту", – говорить Есекьєль Трейстер, астроном з Чилійського католицького університету та співавтор дослідження.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1173 | Додав: admin | Теги: центр, чорна, злиття, галактика, Діра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]