Чт, 2024-04-25, 21:17
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Серпень » 30 » Патч корди на основі витої пари: види та характеристики
10:51
Патч корди на основі витої пари: види та характеристики

Локальні мережі не обходяться без патч кордів. Патч корд — це з'єднувальний кабель типу вита пара, обтиснутий конекторами з двох кінців. Від його якості залежить якість з'єднання. Моделі підбирають за різними характеристиками, спираючись на вимоги структурованої кабельної мережі (СКМ). Видів таких шнурів немало, в чому можна переконатися, якщо перейти в каталог. Про них ми розповімо в статті. Читайте, щоб купити патч корд, який відповідає всім параметрам.

Види патч кордів за типом з'єднання з роз'ємами

За цією ознакою всі моделі ділять на два типи:

  • Литі — наконечник спаяний з дротом так міцно і якісно, ​​що місця з'єднання не видно. Це забезпечує високу міцність і довговічність: з'єднання не розхитується через час, а залишається якісним. Це позитивно позначається і на сигналі.

  • Не литі — тут місце, де кабель з'єднується з роз'ємом, добре виражено. Такий варіант є менш довговічним, тому його можна використовувати лише як тимчасове рішення.

Примітка: надійні моделі з ковпачками на конекторах. Ці пристосування служать для додаткового захисту.

Види з'єднувальних шнурів за типом конекторів

Тут все просто. Залежно від того, якими наконечниками обжатий з'єднувальний кабель, патч корди ділять на:

  • телефонні — з роз'ємами RJ-12 або RJ-11,

  • мережеві/для інтернету — з конекторами RJ-45.

З видами моделей розібралися. Перейдемо до характеристик, які допоможуть вибрати оптимальну модель.

Підбираємо витий патч-корд за матеріалами

Патч корди можуть бути зроблені на основі мідних, сталевих й алюмінієвих провідників. Є варіанти з витий дріт з біметалевими провідниками: алюміній додатково покривають міддю. Найкращий варіант — повністю мідний. Такі з'єднувальні шнури стійкіше до перегинів, та й сигнал проводять краще.

Моделі можуть відрізнятися й ізоляцією. Хоч її зазвичай виготовляють з полівінілхлориду, оболонка може мати додаткові властивості: не виділяти галогенів або виділяти мало диму при горінні, бути вогнетривкою.

Визначаємося з категорією з'єднувального кабелю

Ця характеристика вказує на максимальну швидкість передачі даних, на яку здатний обтиснутий конекторами витий кабель. Моделі, які належать до третьої категорії, використовуються тільки для телефонних ліній. А ось щоб з'єднати компоненти СКМ з інтернетом, слід віддати перевагу варіанту, який належить до категорії:

  • 5 або 5е — передають 1 Гбіт даних в секунду при використанні 4 пар;

  • 6, 6а та 7 — швидкість передачі інформації досягає 10 Гбіт/сек.

Екранований або неекранований патч корд?

Екранований варіант варто купити, якщо з'єднувальний кабель буде комутувати пристрої, розташовані поруч з джерелами радіочастотних перешкод. Захисний екран, який присутній в таких патч кордах, не дасть перешкодам забити сигнал. Моделі з екрануванням маркують як FTP і STP, але є й інші варіанти. Неекрановані ж патч корди використовуються тоді, коли захищати сигнал від перешкод не треба. Всі моделі без екранів маркуються як UTP.

Примітка: у FTP патч-корду захисний екран є загальним для всіх пар, зроблений він з фольги. У STP моделей же екранування виконано у вигляді металевої сітки.

Вибираємо патч-корд за довжиною та кольором

На ринку безліч варіантів різних довжин і кольорів. Так, довжина моделі може становити й 33 сантиметри, й 20 метрів. Багато людей беруть кабель довше, щоб був запас. Й іноді такий підхід можна назвати помилкою. Чому ж? А тому, що часто дуже довгі кабелі просто сплутуються один з одним. Крім того, якщо вони ще й через приміщення протягнуті, то спіткнутися об купу дротів — простіше простого, та й виглядати все буде неестетично. Однак і брати кабель з довжиною, що називається «впритул», теж неправильно. Якщо кабель занадто натягнутий, то конектори можуть просто випасти, а якщо таке буде відбуватися часто, то й порти обладнання можуть розхитатися.

І так не правильно, і сяк невірно. Що ж робити? Все просто: запас потрібен, але невеликий — максимум 10% від необхідної довжини.

Що стосується кольору, то тут можна порадити купити моделі різних кольорів. Це допоможе визначити різні підключення. Наприклад, до пасивних пристроїв можна підключати зелені патч-корди, а до активного — жовті. Таким же чином можна розмежувати приміщення: червоні патч-корди підведені до однієї кімнаті, а сині — в іншу.

Вибрати якісні патч корди для стабільної роботи локальної мережі нескладно, якщо орієнтуватися на перераховані в статті критерії.

В тему: 6 порад з вибору витого патч-корду.

Категорія: Технології та IT | Переглядів: 1705 | Додав: admin | Теги: корд, пара, вита, Патч | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]