Чт, 2024-04-25, 22:12
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2021 » Листопад » 19 » Переговори про зону вільної торгівлі з Україною готовий розпочати Туніс
00:14
Переговори про зону вільної торгівлі з Україною готовий розпочати Туніс

туніс Туніс готовий до початку переговорного процесу про укладення угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з Україною, переговори можуть початися в першому кварталі 2022 року.

Про це повідомив посол України в Туніській Республіці Володимир Хоманець.

"Туніс розглядає Україну як стратегічного партнера, і це задекларовано. Туніс підтвердив готовність до переговорного процесу в ході консультацій в липні цього року", – сказав Хоманець.

Він зазначив, що Туніс прагне диверсифікувати географію зовнішньої економічної діяльності.

"У них є досвід висновків угоди про ЗВТ з такими партнерами, як Туреччина, Великобританія. Вони в цьому дещо розчаровані, тому Україну розглядають як більш надійного, перспективного торгового партнера", – зазначив посол.

Він підкреслив, що ЗВТ з Тунісом дозволить відкрити для України додатково ще й ринки двох його сусідів – Алжиру та Лівії.

Хоманець також нагадав, що Туніс входить до Конвенції Пан-Євро-Мед. Україна цікавить Туніс з точки зору відкриття для себе європейського ринку, причому туніська сторона, за його словами, готова до введення ліберальних правил торгівлі за квотним принципом.

Як зазначила директорка з наукової роботи Інституту економічних досліджень Вероніка Мовчан, представляючи оцінку потенційного впливу ЗВТ з Тунісом, основою українського експорту в цю країну є зернові, а також чорні метали. Із Тунісу Україна експортує в основному підошви для взуття, в меншій мірі – електроніку й текстильний одяг.

За словами Мовчан, моделювання введення ЗВТ з Тунісом передбачає зростання українського експорту в цю країну на 115%, що обумовлено низькою порівняльною базою, а імпорту в Україну – на 53%.

"Секторально в основному виграє металургія, а також рослинництво", – зазначила Мовчан.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1329 | Додав: admin | Теги: україна, зона, торгівля, вільна, туніс | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]