Чт, 2024-04-25, 12:23
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Лютий » 11 » Перенесено індексацію деяких видів пенсій
10:16
Перенесено індексацію деяких видів пенсій

В Україні на березень 2023 року запланована масштабна індексація пенсійних виплат. Деяких категорій українців вона не торкнеться.

Індексація не торкнеться державних службовців, яким це мали зробити ще торік. Так, це питання відклали, попри зміни у законодавстві, які передбачали перерахунок з 1 березня 2022 року.

Йдеться про закон" Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства" №2040-IX від 15.02.2022 року. Для його реалізації уряд ухвалив додаткову постанову "Деякі питання індексації пенсій" №727 від 24.06.2022 року. Документ уточнював порядок індексації пенсій саме держслужбовцям, адже їх розрахунок суттєво відрізняється від звичайних пенсій.

Ключова проблема в тому, що постанова повинна набути чинності тільки після скасування воєнного стану — з першого числа місяця, що йде після місяця припинення чи скасування воєнного стану.

Відтак, рішення уряду відтермінувало дію закону Верховної Ради. Через війну питання індексації пенсій не тільки держслужбовцям, а й науковцям та військовослужбовцям відкладається, однак не уточнив, про які норми йдеться.

В Україні в рамках масштабної індексації пенсій розрахунковий обсяг виплат (без надбавок) збільшиться на 24%. Для українців, які мають розрахунковий розмір виплати, близький до мінімальної, підвищення становитиме 500 грн.

Така надбавка стане найвищою за останні роки, адже у формулі її розрахунку закладений індекс інфляції. Як відомо, минулого року сталося суттєве підвищення цін.

Особливості індексації:

  • підвищуватимуться пенсії, які розраховані за загальним законом (чиновники на пенсії надбавки не одержать, а військовим виплати будуть проіндексовані за іншими правилами);
  • підвищуватиметься не повний розмір пенсійної виплати (якщо є надбавка за стаж чи за вік, то під час підвищення виплати її не враховуватимуть).
Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1146 | Додав: admin | Теги: індексація, пенсія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]