Сб, 2024-04-20, 11:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Червень » 8 » Підтримку Туреччиною окупованої півночі острова оскаржить в ООН Кіпр
00:16
Підтримку Туреччиною окупованої півночі острова оскаржить в ООН Кіпр

кіпр Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив, що подасть позов проти Туреччини через підтримку нею невизнаного Північного Кіпру – зокрема намагання проголосити аеропорт на тій території частиною внутрішніх авіарейсів Туреччини. Про це повідомляє Euronews.

"Я знову подам скаргу до ООН, пов'язану з аеропортом (на Північному Кіпрі), який… по суті інтегрують і вважають турецьким аеропортом", – заявив Анастасіадіс.

Він додав, що наміри Туреччини вказують на її намагання взяти під "повний контроль" кіпріотів на півночі острівної країни.

Водночас лідер невизнаного Північного Кіпру Ерсін Татар відхилив заяви кіпрського президента, назвавши їх "великокіпрською пропагандою", а фінансову угоду з Туреччиною назвав "украй важливою" для відновлення місцевої економіки.

Згадана угода передбачає фінансову допомогу Північному Кіпру з боку Туреччини в розмірі 240 мільйонів євро у формі грантів і позик, що становить третину державного доходу невизнаної країни.

Крім того, Туреччина також ухвалила рішення визнати головний аеропорт Північного Кіпру складовою турецької мережі авіаліній. На практиці це означає, що рейси до цього аеропорту з інших турецьких летовищ вважатимуться внутрішніми рейсами Туреччини.

Турецькі посадовці наполягають, що це рішення покликане полегшити польоти до Північного Кіпру та з нього.

У 1974 році на Кіпрі стався переворот прихильників возз’єднання острова з Грецією. У відповідь Туреччина окупувала північну частину Кіпру, де пізніше була проголошена невизнана держава Північний Кіпр (її незалежність визнає тільки Туреччина).

Відтоді відбулися численні перемовини за посередництва ООН щодо возз’єднання Кіпру, але реальних результатів вони не принесли. Північний Кіпр наполягає на об’єднанні з Кіпром на умовах федерації, тоді як кіпрська влада такі плани відкидає, побоюючись зростання турецького впливу.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1268 | Додав: admin | Теги: Туреччина, Кіпр, ООН | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]