Ср, 2024-04-24, 14:55
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Грудень » 12 » Після теракту у Стамбулі проходять масові затримання курдів
14:22
Після теракту у Стамбулі проходять масові затримання курдів

 Число жертв теракту в Стамбулі зросла до 44 осіб - ще напередодні повідомлялося про 39 загиблих. Більше 150 постраждалих і раніше знаходяться в лікарнях. Тим часом по всій країні проходять затримання представників Демократичної партії народів, яка раніше відстоювала права курдів у Туреччині. Відповідальність за теракт в Стамбулі напередодні взяла на себе курдське угрупування.

Число загиблих в результаті двох вибухів біля стадіону в районі Бешикташ в Стамбулі зросла до 44 осіб, повідомляє телеканал Haberturk. За його даними, кілька постраждалих з важкими пораненнями померли в лікарнях. У той же час понад 150 поранених і раніше госпіталізовані. Стан деяких оцінюється як важкий.

Крім того, в понеділок, 12 грудня, антитерористичні загони поліції затримали в п'яти турецьких провінціях 118 представників Демократичної партії народів (HDP), яка в тому числі відома активним відстоюванням прав курдської меншини в країні. Затримання керівників обласних і районних відділень пройшли в Стамбулі, Анкарі, Адане, Манісі і Мерсине, повідомляє Hurriyet.

Рано вранці поліція прийшла з десятками обшуків в їх офіси. У Мармарисі затримали 51 людини, в Стамбулі - 20, включаючи главу відділення HDP в цій провінції Айсель Гюзель, в Анкарі - 17, в тому числі керівника партії в провінції Ібрагіма Бінічі. Затриманих підозрюють в зв'язках із забороненою в Туреччині Робочої партією Курдистану (PKK) і поширенні пропаганди тероризму.

Великий теракт стався в Стамбулі ввечері 10 грудня. Два вибухи прогриміли біля стадіону Vodafone Arena після матчу, який провели футбольні команди "Бешикташ" і "Бурсаспор". Одна з бомб була в замінованій машині біля автобуси зі спецназом поліції, іншу привів в дію смертник в парку поруч зі стадіоном. Раніше глава МВС Туреччини Сулейман Сойлу повідомив, що серед загиблих - 30 поліцейських. Напередодні в країні був оголошений одноденний загальнонаціональний траур.

У турецької поліції припустили, що до організації теракту могли бути причетні терористи з Робочої партії Курдистану або "Ісламської держави". Джерело у відомстві підкреслив, що вибухи були спрямовані проти поліцейських.

Відповідальність за теракт раніше взяла на себе курдське угрупування "Яструби свободи Курдистану" (TAK). У поширеному напередодні заяві бойовики повідомили, що в результаті атаки втратили двох своїх бійців. Угруповання також зазначила, що метою теракту не була турецький народ, а співробітники поліції.

"Яструби свободи Курдистану" - угруповання, пов'язане з Робочою партією Курдистану. Кілька років тому вона відокремилася від основної партії, пояснивши це незгодою з готовністю лідерів РПК вести переговори з турецькою владою. Члени TAK раніше вже здійснювали атаки в Туреччині.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1863 | Додав: adminA | Теги: Стамбул, теракт, курди, затримання | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]