Пт, 2024-04-19, 20:49
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Грудень » 9 » Питання експорту зброї до Туреччини розглядає Фінляндія
00:30
Питання експорту зброї до Туреччини розглядає Фінляндія

фінляндія нато Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен заявив, що чим швидше Туреччина ратифікує фінську заявку на членство в НАТО, тим краще, і що країна розглядає питання про надання дозволу на експорт зброї до Туреччини в індивідуальному порядку.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству Reuters після зустрічі зі своїм турецьким колегою Хулусі Акаром в Анкарі.

Міністр сказав, що не може передбачити терміни ратифікації Туреччиною заявки на членство в НАТО.

Провідний турецький політик з правлячої партії сказав, що швидкість ратифікації залежить від Фінляндії і Швеції і від того, наскільки швидко вони відгукнулися на прохання Туреччини.

Обидві скандинавські країни звернулися з проханням про вступ до НАТО цього року після вторгнення Росії в Україну, але Туреччина, яка вже давно є членом Альянсу, відмовилася підтримати їхнє прохання, поки не буде виконано низку вимог, включаючи більш жорстку позицію щодо курдських бойовиків і зняття заборони на продаж озброєнь.

"У меморандумі про взаєморозуміння, підписаному в Мадриді, записано, що не повинно бути ембарго на постачання зброї (до Туреччини), і це стан справ на даний момент. Ми приймаємо рішення в кожному конкретному випадку", - сказав Кайкконен.

Раніше на цьому тижні міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Фінляндія повинна зняти ембарго на постачання зброї до Анкари як умову забезпечення підтримки з боку Туреччини.

"Були деякі дискусії з фінською промисловістю щодо експорту з Фінляндії до Туреччини. Є деякі попередні переговори. Я б сказав, що найближчим часом буде можливий певний експорт", - додав він.

Кайкконен також зазначив, що Гельсінкі воліє приєднатися до безпекового альянсу разом зі Стокгольмом, а не "поодинці".

"Наша чітка мета - приєднатися до НАТО пліч-о-пліч (зі Швецією), і я думаю, що це було б найкраще і для НАТО", - сказав він.

В окремому інтерв'ю агентству Reuters голова комітету у закордонних справах парламенту Туреччини, член правлячої партії Справедливості і розвитку Акіф Чагатай Кіліч заявив, що Туреччина "не поспішає" з ратифікацією заявок північних країн на вступ до НАТО.

"Все залежить від Фінляндії і Швеції коли вони виправдають наші очікування, ми виконаємо свій обов'язок щодо ратифікації. Ми даємо їм слово", - сказав Кіліч.

"Ми очікуємо, що вони виконають свої обіцянки. Коли це станеться, наш уряд подасть ратифікаційні грамоти до парламенту, і ми швидко виконаємо свій обов'язок", - сказав Кіліч.

Як відомо, Угорщина й Туреччина - єдині з 30 членів НАТО, які досі не ратифікували вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. При цьому, вимоги до країн висуває лише Анкара, а в Будапешті запевняють, що ратифікація відбудеться на початку 2023 року.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1175 | Додав: admin | Теги: зброя, експорт, НАТО, Фінляндія, Туреччина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]