Сб, 2024-04-27, 06:19
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Квітень » 10 » Північні країни Європи об'єдналися проти Росії
11:36
Північні країни Європи об'єдналися проти Росії

П'ять країн півночі Європи - Швеція, Норвегія, Фінляндія, Данія та Ісландія - домовилися координувати зусилля в галузі оборони проти Росії, яку проголосили головною загрозою для регіону, Європи та НАТО. Спільна заява є найжорсткішою на тепер реакцією цього регіону на загострення відносин з Росією.

Напередодні президент РФ Володимир Путін анонсував масштабні військові навчання, які "охоплять всі військові округи, види і роди військ".

Спільна заява міністрів оборони опублікована у провідній норвезькій газеті Aftenposten. У ній глави відомств закликають Північну Європу бути готовою до криз та інцидентів, причиною яких стане Росія.

"Лідери Росії показали, що вони готові на практиці використовувати військові засоби, щоб досягти своїх політичних цілей, навіть коли це пов'язано з порушенням принципів міжнародного законодавства", - йдеться в заяві.

Також п'ять країн домовилися посилити взаємодію з країнами Балтії, які з найбільшою тривогою відреагували на загострення ситуації на сході України. Там не сумніваються, що Росія втручається в збройне протистояння, допомагаючи сепаратистам, а президент Литви Даля Грибаускайте є одним з найбільш непримиренних "яструбів", що критикують колег із ЄС за нерішучість у протидії РФ. Reuters нагадує, що підґрунтям для побоювань стала велика кількість російськомовного населення в країнах Балтії. Саме "захистом його інтересів" російська влада пояснила "приєднання" Криму, яке в Європі називають анексією.

У заяві п'яти міністрів оборони північних країн також йдеться про "все помітнішу військову та розвідувальну активність на Балтиці й біля наших північних районів".

"Російська армія кидає нам виклик біля наших кордонів, а в Балтії було кілька випадків порушення прикордонного режиму", - зазначено в заяві.

Reuters також зазначає, що дві з п'яти країн, що домовилися про оборонну співпрацю, не є членами НАТО - це Фінляндія, яка має протяжний спільний кордон з Росією, і Швеція. Посилення взаємодії з країнами Альянсу і ця нинішня заява - їхня найжорсткіша відповідь на російську агресію, пише агентство.

"Дії Росії становлять найсерйозніший виклик європейській безпеці, - йдеться в заяві глав міноборони. - Російська пропаганда і політичне маневрування є метою посіяти розлад між державами та організаціями, такими як НАТО і Євросоюз".

Міноборони Норвегії підтвердило достовірність заяви і додало, що найближчим часом її буде опубліковано в провідних газетах всіх країн, що долучилися до угоди.

Нагадаємо, 8 квітня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що український уряд підписує з НАТО угоду про військово-технічне співробітництво, а Збройні сили України будуть прагнути до стандартів Альянсу.

"Уряд підписує з НАТО угоду про співпрацю у сфері підтримки. Це угода між Кабінетом міністрів України та організацією НАТО з підтримки, які передбачає реалізацію 4 трастових проектів разом з НАТО, в тому числі військово-технічне співробітництво, засоби зв'язку, нові комунікації та інформаційні технології", - заявив Яценюк.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11089 | Додав: abel | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]