Пт, 2024-04-26, 15:44
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Жовтень » 12 » Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня: що не можна робити в цей день
08:50
Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня: що не можна робити в цей день

Для християнського світу 14 жовтня за Григоріанським календарем (1 жовтня – за Юліанським) є особливою датою – саме в цей день відзначається велике свято Покрова Пресвятої Богородиці.

Етимологія назви цього свята походить від наступних слів: Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Однак люди скоротили ім’я цього дня до всім відомого Покрова. Покрова в українських християнських деномінаціях прирівнюється до найголовніших, двунадесятих свят.

Для України цей день набув не тільки релігійний сенс. Адже 14 жовтня у нашій країні також прийнято відзначати і День українського козацтва. А з 2015 року указом президента України Петра Порошенка – і День захисника України.

В цей день віруючим, як і в інші християнські свята і в неділю, заборонено займатися серйозною фізичною працею і масштабними домашніми справами, як, наприклад, будівництво, ремонт, прибирання, шиття, прання, рукоділля, прасування, копання та інше. Якщо ж виконання деяких завдань не можна відкласти, їх рекомендується виконувати належним чином.

Також на Покров день не можна ні з ким сваритися, вживати лайливі слова, пити алкоголь і навіть не схвалюється приготування великих страв аж до ночі.

Що стосується забобонів, то в зазначене свято людям слід побоюватися брати і давати гроші в борг, а також відмовляти сватам. Народні повір’я свідчать, що дівчину, яка так надійде, ніхто більше не покличе заміж в найближчі три роки.

Примітно, що в Україні Покров став своєрідною окремою частиною історії. З давніх-давен цей день асоціювався у людей з тим, що земля у цей день вже повинна бути покрита листям або снігом. Саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по хуторах і зимівниках. На Січі залишалася тільки постійна застави з січовиків, які не мали в житті нічого, крім власної зброї та інших козаків, які з різних причин залишалися у своїх куренях.

Ще однією особливістю цього дня в Україні є те, що саме до Покрови повинен завершитися період сватання і приготування до весіль, який починається після Успіння Богоматері. Це пов’язано з тим, що до початку жовтня закінчуються всі найважливіші сільські роботи на землі (зокрема сівба озимих), завершується землеробський цикл робіт. Зібраний урожай і більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Вважається, що це благодатна пора для весільних гулянь, початку вечорниць, які тривають аж до Пилипівського посту. Звідси беруть початок весільні осінні тижні. Згодом, під впливом християнства, виникла наступна традиція: дівчата, які хочуть вийти заміж саме в цьому році, повинні побувати на святі Покрови у церкві і помолитися: “Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку”, а на Поділлі дівчата кажуть: “Свята мати, Покровонько, завей мою голівоньку, хоч в ганчірку, хоч в онучу – най ся в дівках не мучу!

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1534 | Додав: adminA | Теги: Покрова, 2019, Богородиця, пресвята | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]