Пт, 2024-03-29, 12:08
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 16 » Порошенко ініціював скасування депутатської недоторканності
19:41
Порошенко ініціював скасування депутатської недоторканності

Верховна Рада сьогодні з ініціативи президента України Петра Порошенка має ухвалити закон щодо зняття депутатської і суддівської недоторканності. Про це сьогодні зранку, 16 січня, під час засідання парламенту повідомив голова ВР Володимир Гройсман.

"Щойно відбулася зустріч з президентом України голів фракцій, прем`єр-міністра України, секретаря Ради національної безпеки і оборони, на якій було обговорено низку поточних питань, а також внесено ініціативу президента щодо внесення у залу ВР проекту закону про зняття депутатської недоторканності, а також суддівської недоторканності", - сказав Гройсман.

Депутати зустріли ці слова вигуками про те, чому не йдеться про недоторканність президента. На це Гройсман відповів, що лідери всіх фракцій ухвалили одностайне рішення підтримати ініціативу президента.

"Цей закон, я сьогодні дав доручення апарату Верховної Ради, підготувати для того, щоб сьогодні він був проголосований і направлений до Конституційного Суду", - сказав голова ВР.

Таким чином, зауважив він, можна буде розпочати процедуру зняття "необмеженої, необґрунтованої, ганебної недоторканності депутатів, а також суддів". Ці слова сесійна зала зустріла оплесками.

Гройсман висловив переконання, що парламент сьогодні має підтримати відповідну ініціативу президента, і додав, що внесення у залу засідань законопроекту планується після Години запитань до уряду.

Сам Порошенко написав у Twitter, що "взяв ініціативу на себе і підготував проект закону, який передбачає повне скасування депутатської недоторканності".

 Прес-секретар глави держави Святослав Цеголко в Facebook написав, що на зустрічі з головами фракцій президент запропонував парламенту позбавитися депутатської безкарності та обмежити недоторканність суддів.

"Скасування депутатської недоторканності – це обіцянка, з якою політсили вже кілька років поспіль ідуть на вибори. Окрім того, Порошенко закликав привести до європейських стандартів інститут судової недоторканності. Ні для кого не секрет, що судді часто зловживають наданим їм імунітетом", - зазначив Цеголко.

Нагадаємо, в коаліційній угоді парламентських фракцій йдеться про скасування депутатської недоторканності. В документі сказано: "Ми забезпечимо рівність всіх посадових осіб держави перед законом, обмежимо всі види імунітетів від карного переслідування. Ми будемо відкритими та підзвітними перед суспільством і в своїй діяльності будемо керуватися тільки правом, тому ми скасуємо депутатську недоторканність і будемо нести повну відповідальність за свої дії перед українським народом".

12 січня голова Верховної Ради Володимир Гройсман дав доручення секретаріату Ради напрацювати план скасування парламентом депутатської недоторканості.

Президентський законопроект зареєстровано

У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканості народних депутатів України та суддів (№1776). Тексту законопроекту на сайті парламенту поки що немає.

Законопроектом передбачається виключити з Конституції України частини першу та третю статті 80. Йдеться про положення, яким визначено, що народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, а також положення, згідно з яким народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також вносяться зміни до частини третьої статті 126, згідно з якими суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров`я особи.

У нинішній редакції статті йдеться про те, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом. Стаття 129 після частини першої доповнюється новою частиною, згідно з якою притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах. Судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв`язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім пункту 2 розділу І Закону, де йдеться про зміни до ст.126 Конституції.

Пункт 2 розділу І Закону набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону, у разі якщо на день, що передує дню опублікування цього Закону, Вища рада юстиції є повноважною.

У разі якщо на день, що передує дню опублікування цього Закону, Вища рада юстиції не є повноважною, пункт 2 розділу І Закону набирає чинності через десять днів з дня формування повноважного складу Вищої ради юстиції.

Рада включила до порядку денного зняття недоторканності

Парламент включив до порядку денного своєї роботи президентський законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів) (№1776). За це проголосували 297 народних депутатів із 322 зареєстрованих в сесійній залі.

Від фракцій "Блоку Петра Порошенка" "за" проголосували 120 депутатів, від "Народного фронту" - 72, від "Опозиційного блоку" - 17, позафракційних — 17, від "Самопомочі" - 24, від Радикальної партії - 17, від групи "Воля народу" - 8, від "Батьківщини" - 14, від групи "Економічний розвиток" - 8.

Водночас від жодної політичної сили ніхто не проголосував "проти", жоден депутат не утримався від голосування. 25 депутатів не голосували.

Після голосування голова ВР Володимир Гройсман закликав депутатів, якщо хтось із них з якоїсь причини не проголосував за це питання, то вони мають написати офіційну заяву про зарахування їхнього голосу. Водночас він додав, що буде оприлюднено прізвища тих, хто не голосував.

Депутати відмовилися працювати. Гройсман закрив засідання

Народні депутати відмовилися продовжити засідання парламенту до 15.00.

"За" відповідну пропозицію проголосували лише 152 (за необхідних 226 — ред.) із 258 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Тоді спікер Ради Володимир Гройсман продовжив засідання до 14.25, тобто на 15 хвилин.

Відповідно до Регламенту ВР, спікер має право продовжити засідання на 15 хвилин лише в рамках ранкового засідання, тобто до 14.00, а Гройсман о 14.10 продовжив засідання на 15 хвилин.

Нагадаємо, щоп'ятниці, згідно з Регламентом, парламент працює лише на ранковому засіданні тобто з 10.00 до 14.00.

Після цього спікер закрив сьогоднішнє засідання парламенту.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11105 | Додав: admin | Теги: скасування депутатської недоторканн, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]