Чт, 2024-03-28, 16:43
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 16 » Порошенко: Україна не потрапить у "пастку" мирних перемовин
15:48
Порошенко: Україна не потрапить у "пастку" мирних перемовин

Без виконання Росією своїх зобов`язань в сфері забезпечення безпеки на Донбасі Україна не зробить ані кроку вперед. Про це сьогодні, 16 вересня, повідомив президент України Петро Порошенко під час виступу на щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві, передає УНІАН.

"2,5 року ми ведемо боротьбу проти російської агресії, назва якої дуже проста. Це не громадянська війна, це не конфлікт в Україні, це ніщо інше — це агресія РФ проти суверенної, незалежної, вільної, демократичної України. І ми маємо використовувати лише це слово", - наголосив Порошенко.

"Між іншим, мене часто звинувачують, кажуть, що українська сторона і далі опирається і не просувається вперед політичним шляхом мінських переговорів. Я раз і назавжди вам повторюю: ми вже перевернули справу. І жодного кроку вперед до того, як російська сторона не пройде власну відстань на шляху безпекових заходів", - заявив він.

За його словами, саме в безпеці нині криється ключ до мирного врегулювання на Донбасі.

"І саме тому я запропонував ефективний підхід – "дорожню мапу", в якій має бути ув’язана послідовність безпекових та політичних кроків з гарантією їх виконання. Що таке гарантії, ми знаємо дуже добре з Будапештського меморандуму. Більше такого не може бути. Наші вимоги дуже прості. Росія повинна забезпечити стале та всеохопне припинення вогню на Донбасі. Що означає російське перемир’я, проголошене без наших друзів і партнерів – Німеччини і Франції, – ми побачили за останню добу, коли нам обіцяли припинення вогню, а відбулось більш як 30 обстрілів, включно з мінометними та артилерійськими", - зауважив глава держави.

Він вкотре наголосив, що має бути припинено постачання на українську територію РФ регулярних військ, зброї, боєприпасів і військової техніки; повинен бути забезпечений, нарешті, безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до окупованої території Донбасу і Криму; наданий повний доступ міжнародним спостерігачам до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону.

"Якщо мене запитати, який у нас ключовий показник нашої безпеки у цифрах – це 409 км 300 м неконтрольованої частини українсько-російського кордону. Якщо ми закриємо кордон, не буде конфлікту в Україні. Заберіть окупаційні війська, заберіть зброю – ми домовимось, і все врегулюємо. Тому наступна вимога – це те, що вказано у Мінських угодах – вивести російські війська з території України. П’яте – звільнити українських бранців і політичних в’язнів", - наголосив глава Української держави.

"Українська сторона демонструє добру волю, відповідальність і робить цілком чіткі кроки до мирного урегулювання. А що ж Росія робить у відповідь? Відповідь дуже проста - нічого, нуль, зовсім нічого!" - зазначив Порошенко.

"І на додачу, вона намагається перекинути відповідальність і провину на когось іншого. І тому ми не будемо заходити у пастку пріоритетності політичних аспектів Мінських домовленостей", - заявив президент.

Порошенко назвав дії Росії тактикою "політичної маніпуляції за столом переговорів".

Нагадаємо, 14 вересня в Києві глави МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро заявили, що приїхали з "обіцянкою з Москви" припинити вогонь на Донбасі з 15 вересня. А після встановлення режиму тиші, за їхніми словами, Київ має приступити до виконання політичних умов Мінських угод.

15 вересня в Кремлі заявили, що не обіцяли режиму припинення вогню на Донбасі, оскільки "не є стороною конфлікту".

Обстріли і порушення Мінських домовленостей з боку бойовиків тривають.

"Санкції треба посилювати, а їхній термін подовжити"

"Можливо, настав час відповісти Росії на її дії щодо окупованих територій, включно із кримськими татарами. Це означає, що потрібно запроваджувати нові секторальні санкції. Без санкцій ми нічого не зробимо", - наголосив Порошенко.

"Можемо подумати про те, щоб Європейський Союз переглянув свій режим санкційний, перейшовши від піврічного до річного", - зауважив президент.

При цьому він додав, що Україна не є членом НАТО і захищається власною зброєю. "Але санкції - це єдиний механізм утримати Путіна при столі переговорів. І ми на це розраховуємо", - додав Порошенко.

"Нам необхідно берегти нашу єдність, плекати і спільно давати відсіч агресору", - сказав він.

"Генеральна асамблея ООН, яка розпочалася цими днями у Нью-Йорку, також має сказати щодо цього своє слово. І ми в Україні розраховуємо на міжнародну підтримку для нової української ініціативи ухвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції щодо порушень прав людини в Криму. Це складова нашої загальної політики з деокупації (Криму). Ми розраховуємо на вашу підтримку у Нью-Йорку", - наголосив Порошенко.

"Ключова мета - забезпечити такий стан, щоб ціна окупації зростала", - заявив президент.

15 вересня Європейський Союз затвердив рішення про продовження ще на півроку санкцій, застосованих проти 146 громадян та 37 компаній за порушення територіальної цілісності і суверенітету України. Обмежувальними заходами передбачено замороження активів і заборону на в’їзд до країн ЄС.

"Вибори російської Думи у Криму – нелегітимні"

"Страждання українських громадян вже давно не є відповідальністю певних осіб – це ефект того режиму, який створений у Кремлі, і відповідальність за злочини мають нести не окремі люди, а цілий режим", - зауважив він.

"Відповідні консультації з нашими партнерами вже відбуваються, і реакція має бути на так звані російські парламентські вибори, які планують проходити на території України. Наша відповідь проста: ми не визнаємо легітимності російських виборів на окупованій території. Кого оберуть до російської Думи у Криму - насправді (ті) купують членський квиток до санкційного клубу", - наголосив Порошенко.

"Російська стратегія зрозуміла: примусити Захід та світ визнати московський суверенітет над Кримом, і нам вже кажуть, що кримське питання закінчено з перспективи міжнародного права. Але насправді, воно ніколи і не відкривалося, це кримське питання. Крим - це Україна по праву", - заявив президент.

При цьому він додав, що "притягнення порушників міжнародного права до відповідальності досі відкрите".

Президент також висловив жаль, що Кремль спростовує свою відповідальність за порушення міжнародного права.

"Ось чому нам потрібно зберігати єдність для того, щоби активізувати всі можливі міжнародні механізми задля деокупації Криму", - підкреслив Порошенко.

"Нам потрібні двосторонні угоди з союзниками про безпеку"

Порошенко зазначив, що Росія мала величезні прибутки від нафти, газу, комерції з країнами Заходу, "але вони пішли не на модернізацію, оновлення господарства, поліпшення способу життя – а для корупції й масштабної модернізації війська, що тепер загрожує Україні й Європі".

"Ми не можемо дозволити, щоб євро чи долари поверталися до нас з Росії як кулі чи ракети", – сказав він, говорячи про нібито втрати західного бізнесу від санкцій проти РФ.

За словами Порошенка, "міжнародні правові механізми для того, щоб давати відсіч агресії, мають бути застосовані уповні".

"Ми вже започаткували дуже багато позовів проти Росії за порушення конвенції ООН з морського права. І агресор, нападник має відчувати всю потугу міжнародного права, що ним зламане. І я переконаний, що ми маємо добрі перспективи", – сказав президент України.

"Ми маємо зробити висновки з того досвіду, що нам дав Будапештський меморандум, його додержання. Нам треба запровадити двосторонні угоди з нашими союзниками для того, щоб убезпечити Україну", – додав Порошенко.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1860 | Додав: adminA | Теги: україна, мирні перемовини, пастка, Порошенко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]