Сб, 2024-04-20, 08:15
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Листопад » 22 » Потужний землетрус магнітудою 7,4 стався біля берегів Японії
13:28
Потужний землетрус магнітудою 7,4 стався біля берегів Японії

Потужний землетрус магнітудою 7,4 стався біля берегів Японії у вівторок вранці, 22 листопада, за місцевим часом. Як повідомляє Reuters з посиланням на дані Геологічної служби США, епіцентр землетрусу перебував за 67 км на північний схід від міста Івакі в префектурі Фукусіма. Оголошено загрозу цунамі, місцевих жителів закликали негайно покинути берегову лінію.

Українці не постраждали від землетрусу в Японії. МЗС нагадало про "гарячі лінії"

Через кілька годин попередження про загрозу цунамі було офіційно скасовано на всій території країни. Про це оголосило національне метеорологічне управління.

Удар стихії був зафіксований біля узбережжя північно-східної префектури Фукусіма о 5.59 за місцевим часом. За даними фахівців, епіцентр був на схід від цієї префектури, а осередок залягав під дном океану на глибині 25 км.

При канцелярії прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе був створений екстрений штаб зі збору інформації про землетрус. Про це оголосив місцевий уряд.

Підземний поштовх викликав перебої в залізничному сполученні і роботі авіатранспорту. Втім, швидкісні сталеві магістралі вже відновили роботу. Очікується, що аеропорт "Сендай" (префектура Міягі) відкриється найближчим часом, передає ТАСС.

Хвилі цунамі, які накотилися на північно-східне узбережжя країни, не перевищували 3 метрів заввишки і не спричинили руйнувань.

Удар стихії викликав тимчасове відключення системи охолодження в басейні для відпрацьованого ядерного палива в будівлі третього реактора АЕС "Фукусіма-2". Протягом години система відновила роботу, витоків радіації не відбулося, температура паливних стрижнів залишилася в межах норми. Компанія - оператор атомних станцій Tokyo Electric Power (TEPCO) вже офіційно вибачилася за цей інцидент, який викликав занепокоєння у місцевого населення. На інших АЕС, більшість яких зараз зупинено, позаштатних ситуацій не зафіксовано.

Будь-яких суттєвих руйнувань або пошкоджень інфраструктури землетрус не заподіяв. Число постраждалих обчислюється одиницями - в основному це люди похилого віку, які впали з ліжок у момент перших підземних поштовхів. Після удару стихії понад 3,1 тисячі людей покинули свої житла, побоюючись цунамі. Як повідомила місцева влада, для евакуйованих обладнано приблизно 60 тимчасових пунктів збору. У прибережних районах на північному заході головного острова країни Хонсю закрито близько 150 шкіл, дітям рекомендовано не залишати домівок.

Національне метеорологічне управління назвало нинішній землетрус відлунням так званого Великого східнояпонського землетрусу 2011 року та висловило впевненість, що протягом найближчого тижня в цьому ж районі може статися ще один потужний підземний поштовх.

Місцевих жителів закликають до пильності. Багато з евакуйованих в спеціальні центри японців висловлюють думку, що наразі не готові повертатися додому, побоюючись повторних ударів стихії.

У березні 2011 року біля північно-східного узбережжя острова Хонсю сталося найстрашніше за всю історію країни стихійне лихо. Землетрус магнітудою 9,0 викликав руйнівні цунамі, які стерли з лиця землі низку населених пунктів. Число загиблих і зниклих безвісти оцінюється майже в 18,5 тисячі осіб.

Удар стихії 2011 року вивів з ладу системи енергопостачання й охолодження АЕС "Фукусіма-1". На трьох енергоблоках сталося розплавлення палива. Великі території зазнали радіоактивного зараження, з району розташування станції було евакуйовано десятки тисяч людей.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1868 | Додав: adminA | Теги: Японія, землетрус | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]