Пт, 2024-05-03, 23:38
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2024 » Лютий » 15 » Повну бібліотеку Чарльза Дарвіна вперше виявлено
00:16
Повну бібліотеку Чарльза Дарвіна вперше виявлено

Вперше зібрана повна колекція літературних творів Чарльза Дарвіна, яка тепер доступна для перегляду онлайн. Дослідники витратили 18 років, щоб відстежити кожну книгу, статтю, брошуру та журнал, що належали легендарному натуралісту, розкриваючи приголомшливий обсяг його приватної колекції.

Представляючи колекцію, засновник Darwin Online доктор Джон ван Вайе пояснює, що “велика особиста бібліотека Чарльза Дарвіна, яку він використовував для створення своїх наукових праць, що змінили світ, була поступово розпорошена після його смерті в 1882 році”. Як наслідок, науковці загалом припускають, що колекція обмежувалася 1480 книгами, які, як відомо, збереглися в Кембриджському університеті та в будинку Дарвіна, Даун-хаусі.

Однак, як пише ван Вайе, “тепер ми можемо виявити, що це лише 15 відсотків друкованих видань, якими володів Дарвін за життя”, що насправді включало 7 350 назв у 13 000 томах і предметах. Після ретельної ідентифікації кожної з цих публікацій команда Darwin Online випустила 300-сторінковий каталог, що містить всю колекцію, а також близько 9 300 посилань на оцифровані копії творів.

Серед багатьох джерел, використаних для заповнення величезних прогалин у бібліотеці Дарвіна, були його оригінальні рукописні каталоги, які заповнювали 56 паперових коробок і містили надзвичайно скорочені посилання, які дослідникам потім доводилося розбирати, щоб ідентифікувати цитовані роботи. “Кожен з цих незрозумілих записів вимагав власної детективної історії, щоб виявити публікацію, яку Дарвін зазначив як таку, що знаходиться в його бібліотеці”, – пише ван Вихе.

Ще 426 відсутніх назв були потім ідентифіковані з 426-сторінкового рукописного каталогу бібліотеки Дарвіна, який був підготовлений для нього в 1875 році.

Отримана в результаті колекція публікацій є надзвичайною як за своїми розмірами, так і за широтою охоплених тем. За словами ван Вихе, “більшість праць у бібліотеці Дарвіна, що не дивно, присвячені науковій тематиці, особливо біологічній та геологічній”.

Однак він продовжує стверджувати, що “багато інших – це праці про сільське господарство, розведення і поведінку тварин, географічний розподіл, філософію, психологію, релігію та інші теми, які цікавили Дарвіна, такі як історія, подорожі та мова”. Наприклад, тепер відомо, що в бібліотеці Дарвіна було кілька робіт філософів Джона Стюарта Мілля та Огюста Конта, а також праці Чарльза Беббіджа, який вперше запропонував концепцію програмованого комп’ютера.

Серед інших дивовижних експонатів – дорожній атлас Англії та Уельсу 1832 року та журнальний столик з ілюстраціями під назвою “Сонячні картини”. “У паперах Дарвіна також є статті з тривожними назвами “Анатомія чотириногої курки” та “Епілептичні морські свинки”, – пояснює ван Віхе.

"Простий перегляд цього списку дасть сучасному читачеві уявлення про те, наскільки ґрунтовними, ерудованими і часто дивакуватими були інтереси та джерела Дарвіна", – продовжує він.

Категорія: Дім і сім'я | Переглядів: 161 | Додав: admin | Теги: дарвін, бібліотека | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]