Чт, 2024-04-25, 19:22
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Грудень » 18 » Причину падіння Римської імперії встановили вчені
00:13
Причину падіння Римської імперії встановили вчені

падіння римська імперія Група вчених із Кембриджського університету опублікувала нову теорію, яка пояснює вторгнення гунів до Риму.

У дослідженні, що вийшло в Журналі римської археології, стверджується, що сильні посухи 430-450-х років нашої ери порушили звичний спосіб життя придунайських прикордонних провінцій східної Римської імперії.

Кліматичні зміни призвели до нових стратегій поведінки народів у боротьбі з економічними проблемами.

Дослідники вивчили інформацію про щорічні зміни клімату за останні 2000 років на основі аналізу реконструйованих річних кілець дерев. За даними, отриманими вченими, територія, де знаходиться сучасна Угорщина, пережила безліч епізодів незвичайної посухи в IV і V століттях нашої ери. Кліматичні коливання, зокрема періоди посухи з 420 по 450 рік нашої ери, скоротили врожайність та пасовища для тварин за межами заплави Дунаю та Тиси, вважають дослідники.

падіння римська імперія

А) реконструйований індекс інтенсивності посухи Палмера (scPDSI) за червень-серпень з 75 р. до н. 2018 р. н.е.

B) великий план індексу за 350-500 років. нашої ери. Червоні лінії відзначають задокументовані набіги гунів

зображення: Susanne E. Hakenbeck, Ulf Büntgen

При цьому, якщо поточне датування історичних подій вірне, найбільш руйнівні гуннські набіги 447, 451 і 452 н. е. збіглися з надзвичайно посушливим літом у Карпатському басейні.

Викликана кліматом економічна криза могла вимагати від Аттили та інших лідерів гунів видобутку золота з римських провінцій, щоб зберегти військові загони та підтримувати лояльність між елітами. Таким чином, колишні пастухи, які займалися верховою їздою, стали рейдерами, припускають дослідники.

падіння римська імперія

На фото: історично зафіксовані місця діяльності гунів. Стрілки вказують ймовірні маршрути основних гуннських набігів

Вторгнення гунів у східну і центральну Європу в 4-му і 5-му століттях нашої ери вважається першою подією, що викликала "Велике переселення" "варварських племен", що призвело до падіння Римської імперії. Однак довгий час залишалося незрозуміло, звідки прийшли гуни і яким був їхній вплив на пізньоримські провінції.

Аналіз кліматичних особливостей дає одне з можливих пояснень цих історичних подій.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1158 | Додав: admin | Теги: імперія, причина, римська, падіння | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]