Пт, 2024-03-29, 10:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Лютий » 1 » Про наслідки розпаду ЄС розповів Туск
11:03
Про наслідки розпаду ЄС розповів Туск

 Голова Європейської Ради Дональд Туск в процесі підготовки до саміту ЄС на Мальті 3 лютого надіслав листа 27 лідерам країн Євросоюзу (без Великої Британії), в якому попередив про ризик в разі розпаду об'єднання потрапити в залежність від США, Росії та Китаю. Про це він заявив у листі, текст якого було поширено в Брюсселі у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

Документ спрямовано з метою підготовки дискусії про майбутнє ЄС. "Має бути кришталево ясно, що розпад Європейського союзу призведе не до відновлення якогось міфічного повного суверенітету його держав-членів, а до їх реальної і фактичній залежності від великих наддержав: США, Росії і Китаю", – заявив Туск у листі.

Туск закликав "ні за яких обставин не забувати про найбільш важливі причини, з яких 60 років тому ми вирішили об'єднати Європу".

"Ми часто чуємо аргумент, що пам'ять про минулі трагедії розділеної Європи більше не є аргументом, що нові покоління не пам'ятають джерел нашого натхнення. Але амнезія не скасовує ці прагнення, не звільняє нас від нашого боргу постійно пам'ятати трагічні уроки розділеної Європи", – зазначив глава Євроради.

Він закликав на ювілейному березневому саміті ЄС у Римі "рішуче підтвердити дві основних, але забутих істини: по-перше, ми об'єдналися для того, щоб уникнути ще однієї історичної катастрофи, а по-друге, часи європейської єдності були найкращими часами у всій європейській історії".

На думку Туска, проблеми, що стоять нині перед Європейським союзом, більш небезпечні, ніж будь-коли раніше з моменту підписання Римського договору.

"Сьогодні ми маємо справу з трьома погрозами, яких не було раніше, або, принаймні, не в такому масштабі", – додав голова Європейської Ради, перерахувавши ці загрози.

Перша, вважає він, пов'язана з новою геополітичною ситуацією в світі і навколо Європи. Все більш наполегливий Китай, особливо на морі; "Агресивна політика Росії щодо України і її сусідів"; війни, терор і анархія на Близькому Сході і в Африці, де радикальний іслам відіграє головну роль, а також "тривожні заяви нової американської адміністрації" роблять майбутнє дуже непередбачуваним, переконаний Туск.

"Особливо зміни в Вашингтоні ставлять Європейський союз в скрутне становище, за нової адміністрації стають під сумнів останні 70 років американської зовнішньої політики", – вказав глава Євроради.

Другу загрозу він вбачає в зростанні у самому ЄС націоналістичних і ксенофобських настроїв, спрямованих проти єдності Євросоюзу.

"Національний егоїзм також стає привабливою альтернативою інтеграції", – зазначає Туск, визнаючи при цьому, що "відцентрові тенденції підживлюються помилками тих, для кого ідеологія і інститути стали більш важливими, ніж інтереси і почуття людей". Нарешті, третя загроза, пише голова Євроради, – це "стан розуму проєвропейських еліт".

"Зниження віри в політичну інтеграцію, підпорядкування популістським аргументам, а також сумніви щодо основних цінностей ліберальної демократії стають дедалі помітнішими", – заявив глава Європейської Ради.

Раніше прем'єр Словенії заявив, що проблема мігрантів може розвалити ЄС.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1865 | Додав: adminA | Теги: наслідки, розпад, Туск, ЄС | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]