Ср, 2024-05-08, 23:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Листопад » 13 » Про необхідність підготовки агросектору до вступу України в ЄС говорять в Польщі вже
09:36
Про необхідність підготовки агросектору до вступу України в ЄС говорять в Польщі вже

Польські аналітики почали обговорювати питання підготовки агроринку до конкуренції з Україною на тлі наближення початку переговорів про вступ України до ЄС.

Як пише польське сільськогосподарське видання Тygodnik rolniczy, захист агропродовольчого ринку та підготовка його до конкуренції з Україною є найбільшим викликом, з яким зіткнеться польське сільське господарство після вступу України до ЄС.

Зазначається, що Україна має величезний сільськогосподарський потенціал — родючий ґрунт і сприятливий клімат. За підрахунками Великопольської сільськогосподарської палати, площа сільськогосподарських угідь в Україні становить 41,3 млн га, що втричі більше, ніж у Польщі.

Окрім того, частка орних земель у загальній площі України є однією з найвищих і становить 54%, тоді як середній рівень у країнах Європи — близько 35%.

Польські фермери побоюються, що після вступу України до ЄС потенціал українського сільського господарства значно розвинеться, і вони не витримають конкуренції з агрохолдингами.

"Ми як фермери не маємо шансів, коли чуємо про переговори про членство України в ЄС", — сказав один із виробників.

"Той, хто не їздив в Україну і не бачив її потенціал, не уявляє, що нас може чекати. Я не маю наміру вирощувати в Судетах полбу чи просо", — додає інший.

У Ягеллонському клубі вважають, що невдоволення фермерів вступом України до ЄС може спричинити серйозну кризу. Адже до нинішніх переваг українського агросектору додадуться субсидії, що надаються відповідно до площі господарства, і повна лібералізація торгівлі.

Однак ринковий аналітик Infograin Мірослав Марціняк наголошує, що цей підхід потрібно змінити, і у вступі України до ЄС потрібно шукати можливості, а не лише загрози.

"І це буде одним із найважливіших завдань майбутнього міністра сільського господарства, щоб підготувати польське сільське господарство до конкуренції з Україною", — вважає Марціняк.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1117 | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]