Пт, 2024-04-19, 17:34
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Березень » 12 » Прогноз МВФ: Україна вийде з кризи до 2019 року
12:15
Прогноз МВФ: Україна вийде з кризи до 2019 року

Міжнародний валютний фонд, який затвердив у середу, 11 березня, нову чотирирічну програму кредитування для України в розмірі 17,5 млрд дол., оприлюднив нові прогнози економічного розвитку України. Документ, що охоплює 173 сторінки, розміщений на офіційному сайті МВФ.

"Сильна політика та фінансування в першій половині року, як очікується, припинить дію надмірних дисбалансів на валютному ринку та швидко відновить показники фінансової стійкості. Втім, основні прогнози зростання були знижені порівняно з першим оглядом щодо кредитування стенд-бай", - зазначається в документі.

Так, реальний ВВП України, за підрахунками МВФ, скоротиться приблизно до мінус 5,5% в 2015 році в порівнянні з мінус 3,4% в попередньому прогнозі. Наступного року прогнозується зростання цього показника до 2%.

Експерти МВФ очікують, що зростання ВВП надалі зростатиме та перевищить докризовий рівень до 2019 року, "що відображає глибину та масштаби нинішньої кризи".

Що стосується інших показників, то в новій доповіді Фонду зазначається, що інфляція в Україні в 2015 році сягне 27%. Дефіцит поточного рахунку, як очікується, суттєво скоротиться до 1,4% ВВП. Державний і гарантований державою борг, за підрахунками, цього року досягне свого піку в 94% від ВВП. Але очікується, що потім цей показник зменшуватиметься за постійною траєкторію, впавши нижче ніж 71% у 2020 році.

При цьому зазначається, що ризики для зростання економіки залишаються високими. Серед них вказані бойові дії на сході України, нестабільність боргових операцій та можлива недостатня участь у них кредиторів, затримки у виконанні вимог програми.

Позитивним фактором, який здатен відновити довіру кредиторів, в МВФ вважають початок реального врегулювання "геополітичної кризи". Крім того, прискорена адаптація виробництва та експорту до нового макроекономічного та зовнішнього середовища також підтримуватиме зростання.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів розрахував три сценарії розвитку економіки України на 2015 рік – поганий, гірший і найгірший. Найкращий із песимістичних сценаріїв передбачає падіння ВВП на 5,5% та інфляцію 26,7%. Другий сценарій передбачає падіння ВВП на 8,6% та 38,1% інфляції. У найгіршому – падіння ВВП сягає 11,9% та 42,8% інфляції.

Кредит МВФ є гарантією виконання зовнішніх боргових зобов'язань, - експерт

Затвердження чотирирічної кредитної програми Міжнародним валютним фондом (МВФ) для України є гарантією виконання зовнішніх боргових зобов'язань та дає можливість на кілька років мінімізувати негативний вплив зовнішніх факторів, що чинять тиск на фінансовий ринок, зокрема, і на національну валюту. Таку думку висловив екс-міністр економіки України, доктор економічних наук Володимир Лановий.

"Це гарантія виконання наших зовнішніх боргових зобов'язань, в цьому і наступному році... Можемо отримати (кредит - ред.) і не проводити додаткових реформ або вести їх. Від цього залежить стабільність валютного курсу гривні. Є зовнішні чинники до стабілізації валютного курсу гривні, і є внутрішні, отож тут ми вирішуємо на два-три роки проблеми зовнішніх негативних впливів", - зазначив Володимир Лановий.

Водночас експерт зауважує, що для стабілізації валютного ринку однієї кредитної позики не достатньо, оскільки вона знімає лише тиск зовнішніх проблем. Внутрішні проблеми, які дестабілізують валютний ринок та всю фінансову систему в цілому - можна вирішити шляхом проведення структурних реформ.

"Нам треба вирішити питання зняття внутрішніх негативних впливів. Без цього стабілізації курсу не буде", - зауважив Володимир Лановий.

У свою чергу, експерт зазначає, що позика МВФ є своєрідним рівнем довіри до України і є позитивним сигналом для іноземних інвесторів.

"Це позитивний сигнал. Це може вплинути на покращення ставлення інвесторів до української економіки. Це все спрацює за умови, що всередині країни будуть здійснені необхідні кроки для фінансової стабілізації", - додав експерт.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 11213 | Додав: abel | Теги: кредит мвф україні, коли в україні закінчиться криза, кредит МВФ, криза в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]