Чт, 2024-04-25, 13:55
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Січень » 29 » Прогноз ВВП суттєво погіршив НБУ
10:28
Прогноз ВВП суттєво погіршив НБУ

Національний банк України знову зберіг облікову ставку на рівні 25% річних. Про це говориться у повідомленні регулятора.

Як зазначається, інфляція, яка за підсумками минулого року склала 26,6%, впродовж останніх місяців стабілізувалася, хоча й залишається на високому рівні.

"НБУ прогнозує сповільнення інфляції до 18,7% у 2023 році. Цьому сприятимуть збереження жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабший споживчий попит в умовах відключень електроенергії. Отримання анонсованих обсягів міжнародної допомоги та спільні дії НБУ та уряду з активізації ринку внутрішніх боргових залучень дадуть змогу уникнути емісійного фінансування дефіциту бюджету та балансувати валютний ринок", — говориться у повідомленні.

Крім того, НБУ очікує незначного зростання реального ВВП у 2023 році — на 0,3%.

«Погіршення прогнозу порівняно із жовтневими оцінками зумовлене насамперед наслідками енергетичного терору, а також переглядом основного припущення щодо тривалості збереження безпекових ризиків. Останнє матиме наслідком відтермінування повноцінного розблокування портів, що стримуватиме потенціал відновлення експорту. Крім того, унаслідок накопичення проблем, пов’язаних із проведенням посівної та збиральної кампаній в умовах війни, меншими, за оцінками НБУ, будуть і врожаї цього року», — говориться у повідомленні.

Водночас у прогнозі припускається, що протягом 2023 року вдасться уникнути значних додаткових руйнувань енергетичної інфраструктури, а бізнес і влада вживатимуть ефективних заходів для нівелювання наслідків уже зруйнованих потужностей.

Разом із тим НБУ очікує, що інфляція зменшиться до 10,4% у 2024 році та 6,7% у 2025 році завдяки зниженню безпекових ризиків, повноцінному відновленню логістики та збільшенню врожаїв.

«Зниження безпекових ризиків разом із поновленням повноцінної роботи портів, збільшенням урожаїв, поступовим відновленням виробничих потужностей, налагодженням логістики та пожвавленням внутрішнього попиту, зокрема завдяки поверненню вимушених мігрантів, сприятимуть зростанню економіки у 2024-2025 роках. Вагому роль надалі відіграватиме також м’яка фіскальна політика. Завдяки всім цим чинникам у 2024 році реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025 році економічне зростання прискориться до 6,4%», — додали у банку.

Ключовим припущенням прогнозу є суттєве зниження безпекових ризиків із початку 2024 року. Основними ризиками залишаються триваліший строк повномасштабної воєнної агресії росії, а також подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури.

Категорія: Економіка та фінанси | Переглядів: 1148 | Додав: admin | Теги: НБУ, прогноз, ВВП | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]