Сб, 2024-04-27, 00:36
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Липень » 26 » Пропонують скоротити перелік малозначних справ
08:24
Пропонують скоротити перелік малозначних справ

 У Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 10456 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації громадянами права на справедливий суд».

Зазначимо, касаційному оскарженню не підлягають судові рішення у малозначних справах

Автори проєкта нагадують, що спрощене позовне провадження призначене для розгляду, у тому числі, малозначних справ та справ, що виникають з трудових відносин. При цьому під малозначними пропонується розуміти, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

На їхню думку, вказане є неприпустимим у контексті значного обсягу таких справ в Україні. При цьому вони зауважують, що проблему забезпечення оптимального навантаження касаційного суду має вирішити держава.

Проектом пропонується передбачити можливість застосування правил спрощеного провадження для справ, що виникають з трудових, сімейних, споживчих відносин та справ про захист честі, гідності й ділової репутації винятково у разі наявності відповідного клопотання сторін.

Крім того, визначається, що не можуть вважатися малозначними справи, що стосуються врегулювання сімейних (у тому числі – аліментних), споживчих правовідносин та захисту честі, гідності та ділової репутації.

Також пропонується знизити ціну малозначного позову вдвічі: зі 100 до 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Окрім того, висунуто пропозицію обмежити строк касаційного розгляду рішень суду 40 днями замість 60 та ухвал 20 днями замість 30.

Пропонується звільнити від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях:

  • позивачів – у справах про відшкодування шкоди здоров’ю;
  • позивачів з категорії внутрішньо переміщених осіб у справах щодо сімейних, спадкових, трудових, житлових спорів;
  • батьків, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;
  • позивачів, що належать до категорії одиноких матерів (батьків), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;
  • позивачів з числа осіб, які діють в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.
Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1478 | Додав: adminA | Теги: перелік, малозначні, справи, пропозиція, скорочення | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]