Чт, 2024-03-28, 13:11
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Жовтень » 22 » Прорив у захисті бананів від панамської хвороби здійснили вчені
00:11
Прорив у захисті бананів від панамської хвороби здійснили вчені

банани Ексетерські вчені дали надію на боротьбу з панамською хворобою бананів.

Стаття, опублікована в журналі PLOS Pathogens, озаглавлена: "Багатомісні фунгіциди пригнічують панамську хворобу бананів, що викликається Fusarium oxysporum f. sp. cubense Tropical Race 4".

Банани є одними з найпопулярніших фруктів, які їдять по всьому світу. Їх вирощують та їдять на місці, забезпечуючи продовольством майже півмільярда людей, а експорт бананів приносить дорогоцінний дохід.

У 1950-х роках панамська хвороба, спричинена грибком Fusarium oxysporum cubense Race 1, знищила світові запаси бананів. Ця катастрофа була подолана запровадженням нового сорту бананів Кавендіш. Однак нова раса грибка, відома як Tropical Race 4, нещодавно пронеслася континентами і банановими плантаціями Кавендіша. Ця нова загроза панамській хворобі має особливе значення, оскільки на банани Кавендіш припадає близько 40% світового виробництва та понад 90% усього експорту. Усі зусилля боротьби з хворобою бананів Кавендіш досі не увінчалися успіхом.

У цьому новому дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Pathogens, вчені Університету Ексетера сподіваються, що панамську хворобу можна контролювати за допомогою певного класу протигрибкових хімічних препаратів (фунгіцидів).

Ексетерська група під керівництвом професора Стейнберга та професора Сари Гурр використала міждисциплінарний підхід, щоб краще зрозуміти, чому хімічна боротьба з панамською хворобою не вдалася. Об'єднавши досвід у галузі клітинної та молекулярної біології, біоінформатики та патології рослин, команда виявила, що всі основні класи фунгіцидів не працюють проти цього неприємного патогену, і дають уявлення про молекулярну причину цієї "резистентності".

Керуючись цим розумінням, дослідницька група виявила, що спеціалізованіший клас протигрибкових хімікатів, що раніше не використовувався, пригнічує панамську хворобу і підтримує здоров'я бананових рослин у присутності патогену. Це відкриття відкриває нові можливості для розробки ефективних стратегій контролю та забезпечує значний крок уперед у боротьбі за захист цієї цінної культури.

Професор Стейнберг, який керував молекулярними та клітинними аспектами роботи, сказав: "Банани — улюблені фрукти британців, і панамська хвороба може "стерти" їх із полиць супермаркетів. Крім того, мільйони людей у ​​країнах-виробниках харчуються бананами. Важливий крок до захисту бананів від панамської хвороби викликає у мене велику гордість".

Професор Сара Гурр, експерт з патології рослин, яка керувала всіма роботами з бананових інфекцій та культивування патогенів, сказала: «Наш успіх зумовлений величезною самовідданою роботою протягом кількох років з колегами з різними навичками. Ми дуже раді й у захваті від результатів нашої роботи та проблиску надії на те, що улюблений банан залишиться частиною нашого щоденного раціону».

Професор Ден Беббер, який не брав участі у дослідженні, але очолював Ексетерську програму глобальної продовольчої безпеки, сказав: "Ця робота досить захоплююче відчинила двері для розробки безпечних та ефективних способів захисту улюблених фруктів Великобританії, продемонструвавши добрий рівень захворюваності. менш відомими протигрибковими препаратами. Це також підтверджує, що фундаментальні дослідження можуть надати відповіді на нагальні проблеми глобальної продовольчої безпеки".

Університет Ексетера усвідомлює потенційний соціальний вплив цього дослідження. Доктор Торі Хаммонд з відділу інновацій, впливу та бізнесу Університету Ексетера сказала: "Робота професора Стейнберга та професора Гурра призвела до створення захоплюючої інноваційної технології, що виходить за межі лабораторії та спрямованої на комерціалізацію. Потенційний вплив цієї технології на глобальну біоекономіку неймовірно важливий".

Категорія: Бізнес і виробництво | Переглядів: 1190 | Додав: admin | Теги: панамська, хвороба, банан, захист | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]