Сб, 2024-04-20, 11:17
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Лютий » 7 » Провести переговори щодо повернення Курил хоче Японія з Росією
18:29
Провести переговори щодо повернення Курил хоче Японія з Росією

 Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе висловив у суботу, 7 лютого, прагнення вести "наполегливі переговори" з Росією щодо територіального питання і укладення мирного договору. Він заявив про це на нараді в Токіо "Загальнонаціональному мітингу за повернення північних територій", передає ТАСС.

"Необхідно дотримуватися курсу на рішення в кінцевому підсумку питання про північні території та укладення мирного договору з Росією. Я буду вести наполегливі переговори в цьому напрямку", - відзначив глава японського уряду. "Північними територіями" в Японії називають острови південної частини Курильської гряди, які зараз належать Росії.

У своєму виступі японський прем'єр також звернув увагу на "конструктивний діалог", який відбувся в ході зустрічі з президентом РФ "на полях" саміту АТЕС-2014 в Пекіні.

"У ході зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в Пекіні ми провели конструктивний діалог з різних питань. Зокрема було прийнято рішення розпочати підготовку до візиту російського лідера в Японію", - зазначив Абе.

Глава японського уряду також назвав "ненормальним", що між двома країнами досі не підписаний мирний договір. "У цьому році наступає 70-я річниця закінчення Другої світової війни. І це ненормально, що досі між Росією і Японією не підписаний мирний договір", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, Японія претендує на чотири острови Курильської гряди - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року.

Позиція Москви полягає в тому, що Південні Курили увійшли до складу СРСР (спадкоємицею якого стала Росія) за підсумками Другої світової війни, і російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, сумніву не підлягає.

У листопаді 2010 року Дмитро Медведєв побував з візитом на острові Кунашир, ставши першим главою російської держави, який відвідав Курильські острови. Пізніше він заявив, що військові в регіоні повинні бути забезпечені сучасним озброєнням для убезпечення островів як невід'ємної частини країни. Японія неодноразово звинувачувала Росію в мілітаризації островів.

Раніше повідомлялося, що 2 березня уряд Японії на своєму засіданні ухвалив рішення не використовувати термін "незаконна окупація" щодо чотирьох островів Південних Курил.

Жоден російський президент не піде на передачу Японії хоча б одного острова Курильської гряди, заявило високопоставлене джерело в Кремлі, погодившись з тим, що це Токіо упустив свій історичний шанс вирішення територіальної проблеми. 

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11030 | Додав: admin | Теги: Росія, Японія, повернення Ккурил | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]