Чт, 2024-04-25, 09:47
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Травень » 19 » Рада обрала своїх представників до Вищої ради юстиції
15:24
Рада обрала своїх представників до Вищої ради юстиції

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман оголосив про обрання Олексія Маловацького і Ірини Мамонтової членами Вищої Ради юстиції, після чого вони склали присягу в сесійній залі.

На засіданні парламенту голова Рахункової комісії ВР Олександр Черненко повідомив, що за кандидатуру Маловацького проголосували 269 народних депутати, проти - 52. Один бюлетень визнано недійсним.

За кандидатуру Мамонтової проголосував 261 народний депутат, проти - 54, а 7 бюлетенів визнано недійсними.

ВР призначає трьох членів ВРЮ, але сьогодні відбулося голосування лише за дві кандидатури - Мамонтової та Маловацького, бо третя кандидатура ще не визначена коаліцією і не вносилась на голосування.

Голосування відбувалося в таємному режимі шляхом кидання бюлетенів в скриньки для голосування.

Лідер фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко також зазначив що на посаду члена Вищої ради юстиції за квотою Верховної Ради, яку можуть запропонувати три фракції коаліції - "Самопоміч", "Батьківщина" та Радикальної партії, - обговорюється кандидатура судді Конституційного суду України Віктора Шишкіна.

Він наголосив, що треба якнайшвидше обрати членів ВРЮ за квотою парламенту. "Вища рада юстиції має запрацювати. Сьогоднішні двоє членів можуть запустити роботу ВРЮ. В разі позитивного результату при цьому голосуванні ми отримаємо ймовірний кворум для роботи ВРЮ", - сказав Луценко.

При цьому Луценко зазначив, що йому відомо, що "ті, хто конструював кривосуддя в Україні, намагаються зупинити призначення одного з членів ВРЮ, висунутого одним із з`їздів".

Водночас він не уточнив, про чий з`їзд йдеться. Луценко зазначив, що в парламенті зараз навіть обговорюється можливість прийняття "спеціального закону, який унеможливить таку торпедну атаку суддівської мафії".

У коментарях журналістам лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк підтвердив, що серед інших кандидатів від трьох фракцій коаліції розглядається і кандидатура Шишкіна, але поки що рішення не узгоджено. "У нас іде дискусія з нашими колегами, але ми ще не розглядали цю конкретну кандидатуру на фракції. Це один з претендентів", - додав Березюк.

Раніше планувалося, що вибори відбудуться 14 травня, але вони не відбулися, бо могло не вистачити голосів. За словами представників коаліції, а потім і президента, відбувався торг з боку фракції Ляшка за керівну посаду в Рахунковій палаті.

Нагадаємо, Вища рада юстиції складається з 20 членів. Верховна Рада, президент, з’їзд суддів України, з’їзд адвокатів та з’їзд представників юридичних вишів призначають до ВРЮ по троє членів, а також всеукраїнська конференція працівників прокуратури – двох членів Вищої ради юстиції.

До складу Вищої ради юстиції входять за посадою голова Верховного суду України, міністр юстиції України, генеральний прокурор України. Для початку роботи ВРЮ необхідно набуття повноважень 14 членами Вищої ради юстиції.

25 квітня ІІІ з’їзд адвокатів України призначив двох членів ВРЮ. Також Всеукраїнська конференція працівників прокуратури 27 квітня призначила двох членів Вищої ради юстиції та з`їзд представників юридичних вишів 28 квітня – ще двох.

Робота ВРЮ вже тривалий час залишається заблокованою через відсутність кворуму.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11044 | Додав: abel | Теги: кого обрали до вищої ради юстиції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]