Пт, 2024-03-29, 15:01
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Серпень » 8 » Рекордно швидко відновився великий Бар’єрний риф, але став більш крихким
00:36
Рекордно швидко відновився великий Бар’єрний риф, але став більш крихким

великий бар’єрний риф Корали рифу відновилися до рівня 36-річної давності, але як і раніше знаходяться в уразливому стані.

Вчені Австралійського інституту морських наук вивчили екосистеми великого Бар’єрного рифу і з’ясували, що коралова система стійка і навіть відновлюється, але випадки масового знебарвлення все ще мають місце, і це турбує океанологів.

Так, середній показник твердого коралового покриву на півночі рифу виріс з 13% до 36% за останні п’ять років. Дослідники зробили висновок, що великий Бар’єрний риф відновився до рекордного рівня 36-річної давності.

Однак поява нових молодих коралів робить риф більш вразливим перед потенційним впливом високих температур.

Річ у тім, що велика частина коралів великого Бар’єрного виду належить до виду Acropora, який особливо беззахисний перед штормами, тепловим стресом і отруйними морськими зірками, які поїдають слабкі корали.

На відміну від північної частини великого Бар’єрного рифу, площа коралового покриття на півдні навпаки зменшилася — з торішніх 38% до 34%. Це пов’язано з тим, що в цьому районі рифи частіше і довше піддаються впливу хвиль тепла.

Вчені заявили, що, всупереч тому, що риф не втратив здатності відновлюватися після масштабного знебарвлення, він все ще потребує регулярного моніторингу та збереження.

Категорія: Спорт і туризм | Переглядів: 1222 | Додав: admin | Теги: відновлення, риф, бар’єрний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]