Чт, 2024-03-28, 10:53
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Січень » 16 » Рівень моря підніметься на 10 сантиметрів: від Антарктиди відпаде величезний айсберг
17:25
Рівень моря підніметься на 10 сантиметрів: від Антарктиди відпаде величезний айсберг

 Від останньої частини шельфового льодовика "Ларсен C" протягом кількох тижнів або місяців відколеться брила льоду площею близько п'яти тисяч квадратних кілометрів.

Льодовик "Ларсен C" - остання частина шельфового льодовика Ларсена, який раніше складався з трьох частин і мав загальну площу, порівнянну з площею острова Ямайка. За останні десятиліття льодовики "Ларсен А" і "Ларсен B" зруйнувалися і пішли під воду, як вважає багато науковців, через глобальне потепління.

"Ларсен А" відколовся від основного масиву льодовика в 1995 році. У 2002 році те саме сталося з частиною "Ларсена В" площею 3250 кв. км і завтовшки 220 м. Всього через 35 днів "Ларсен" зруйнувався майже повністю.

Тепер руйнування дійшло до останньої частини льодовика Ларсена. У грудні минулого року американське космічне агентство NASA показало фотографії розламу завширшки 100 м і завглибшки до 500 м, що утворився на "Ларсені C". Коли цей розлам дійде до океану, відколеться крижина площею 5 тис. кв. кілометрів (більш як половина території Кіпру).

Статися це може протягом ближчих місяців. Наразі розламові залишається 20 км до океану. У грудні минулого року тріщина пройшла 18 км за кілька тижнів.

Крижина, яка відколеться від "Ларсена C", буде одним з найбільших айсбергів в історії, її занурення в море навіть позначиться на рівні світових океанів. За деякими оцінками, якщо під воду піде весь льодовик "Ларсен C", рівень моря може піднятися на 10 сантиметрів.

Нагадаємо, в березні 2015 року в Антарктиді зафіксували температурний рекорд: +17,8 градуса.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1878 | Додав: adminA | Теги: Антарктида, Айсберг | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]