Сб, 2024-04-27, 04:54
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2018 » Жовтень » 8 » Різновиди сонячних батарей
11:52
Різновиди сонячних батарей

батарея Використання сонячних батарей для вироблення електроенергії стає все популярнішим. Адже технології їх виробництва удосконалюються, що впливає не тільки на їх продуктивність, але і на вартість. Тепер вони стали доступні навіть пересічним громадянам. Але ось біда, бувають вони різні, яку ж вибрати для будинку?

Умовно види сонячних батарей визначаються по напівпровідника, використовуваному для їх виготовлення. Найчастіше їм є кремній, але сьогодні активно розробляються і інші елементи. Мета таких досліджень - здешевлення виробництва, зменшення розмірів і підвищення ефективності продукції.

Розглянемо коротку характеристику існуючих модулів:

Монокристалічні і полікристалічні. Створюються на базі кристалічного кремнію. Являють собою прямокутний каркас з алюмінію з об'єднаними осередками (найчастіше їх 36, 60 або 72) розмірами 125 на 125 або 156 на 156 мм, захищеними спеціальним розпеченим склом. Воно відмінно пропускає промені світла, в тому числі розсіяні, забезпечує герметизацію і захист напівпровідників від механічних пошкоджень і впливу навколишнього середовища. В даний час з'явилися і гнучкі моделі, без жорсткого каркаса і скла, з використанням моно та полі осередків.Монокристалічні сонячні батареї Полікристалічні сонячні батареї Монокристал. Виробляється на основі монокристалічного кремнію, кінцевий виріб має квадратної формою, зазвичай зі скошеними краями, однорідного чорного або темно-синього кольору. Віддача при прямому випромінюванні: 17-22%. Потужність знижується поступово: кожні 25 років приблизно на 20%. Мінімальний термін служби - 30 років.

Полікристалічні сонячні батареї. Виготовляються з полікристалічного кремнію. Це такі ж прямокутники, тільки замість однорідних осередків синя або яскраво - синя неоднорідна поверхня. За ефективністю трохи програють mono, ефективність становить - 12-18%, середньорічне вироблення відповідно буде менше, але зате виграють по вартості - створення таких фотоелементів обходиться дешевше.

Аморфні. Виробляються по тонкоплівкової технології. Можуть бути, як в жорсткому виконанні, так і гнучкими, якщо в якості підкладки використовується стрічка з металу або полімерів. Зовні мають однорідний блякло сірий колір. ККД 5 - 6%, прекрасно працює в умовах слабкої освітленості і запиленості. Потужність знижується швидко - вже в перший рік експлуатації до 20%. Середній термін експлуатації - 10 років. Аморфні сонячні батареїАрсенід - галієві. Найпродуктивніші панелі, внаслідок з'єднання галію і миш'яку, але дорогі. Пояснюється це дефіцитом галію і зі специфікою матеріалу - так як арсенід - галію крихкий, його використання в якості підкладки утруднено. У зв'язку з цими труднощами, доцільність використання виправдовується в системах, де вартість не важлива, а необхідна максимальна віддача на обмеженій площі і невелику вагу. Як правило, використовуються тільки в космічних апаратах. ККД не рекордні 25-30%, але завдяки стійкості до високих температур, можливе застосування концентраторів для досягнення коефіцієнта корисної дії до 40%, а у випадках відбору тепла і підтримки температури до 150⁰С вони «розганяються» до рекордних ККД 60%.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1741 | Додав: adminA | Теги: сонячна, батарея | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]