Вт, 2024-04-16, 13:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Липень » 8 » Росія злякалася трибуналу з катастрофи Boeing-777
11:49
Росія злякалася трибуналу з катастрофи Boeing-777

До роковин катастрофи Boeing-777 рейсу МН-17 Нідерланди активізували свої дії в розслідуванні причин катастрофи пасажирського лайнера. Нині Голландія готує звіт про причини катастрофи, а слідчі тримають у полі зору замовників і виконавців, повідомляє Deutsche Welle.

Раніше стало відомо про те, що Нідерландська рада з безпеки надіслала сторонам, залученим у розслідування обставин катастрофи лайнера, чорновий варіант свого остаточного звіту. Зокрема, матеріали були відправлені представникам Малайзії, України, Росії, США, Великої Британії й Австралії. Сам звіт підготовлено спеціальною комісією, до якої увійшли представники цих країн.

У звіті містяться вся зібрана інформація і всі висновки про обставини, що призвели до катастрофи лайнера, зазначили в Нідерландській раді з безпеки.

Розкривати подробиці звіту в раді відмовилися, повідомивши, що, за правилами Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО), такі звіти мають конфіденційний характер.

Там не виключили, що можливе просочування інформації, хоч і не вважають її достовірною.

"За нашим досвідом, під час подібних розслідувань конфіденційність дотримується. Хоча жодної гарантії (просочування інформації - ред.) немає, але я хотів би зауважити, що попередній звіт було розіслано ще 2 червня", - підкреслив представник ради Вім ван дер Веген.

Остаточний варіант звіту Нідерландської ради з безпеки очікується в першій половині жовтня.

Крім того, правоохоронні органи Нідерландів днями заявили, що близькі до завершення роботи у справі MH-17. "Ми все ближче до отримання переконливих доказів", - повідомив генеральний прокурор країни Фред Вестербеке.

Формально підозрювані не ідентифіковані, але група з "безпосередніх виконавців і замовників" перебуває у полі зору прокуратури, додав він. Свою роботу слідчі збираються завершити до кінця поточного року.

Раніше Вестербеке у своїх інтерв'ю підкреслював, що слідчі перевіряють усі версії, хоча вважають провідною катастрофу літака внаслідок саме ракетного удару.

Росію не влаштовує ідея трибуналу по MH-17

Росію в принципі не влаштовує ідея створення трибуналу для кримінального переслідування відповідальних за катастрофу Boeing "Малайзійських авіаліній" в Україні, тому що розслідування інциденту, мовляв, не завершено і прецедентів для створення таких органів не було. Про це 7 липня заявив заступник глави МЗС РФ Геннадій Гатілов, коментуючи обговорення відповідної резолюції в Раді Безпеки ООН.

"Нас взагалі в принципі не влаштовує ця ідея з кількох обставин. По-перше, розслідування ще триває, ніяких висновків остаточно не зроблено. Нідерланди представили проміжний варіант цієї доповіді - це ще не кінець історії. Вони й самі визнають, що остаточно зможуть довести розслідування і представити доповідь тільки до кінця року", - зазначив російський дипломат.

Крім того, він нагадав, що "у всіх інших аналогічних ситуаціях жодних трибуналів не створювалося". Гатілов навів як приклад випадок "зі знищенням в 2001 році українськими військовими" літака російської авіакомпанії, що прямував з Тель-Авіва до Новосибірська.

"Там не було ніяких трибуналів. Взагалі створення трибуналу - важка і довготривала справа, пов'язана з визначенням складу цього трибуналу, його функціями, фінансуванням", - доводив заступник міністра.

"Ми з досвіду знаємо, що це дуже клопіткий процес. В даному разі він здається нам політично нелогічним і непотрібним. Ми цю резолюцію, її спроби провести через РБ вважаємо контрпродуктивними", - сказав дипломат. Мовляв, насамперед потрібно завершити розслідування і вже після цього "буде видно, яких заходів слід вживати".

У червні Нідерланди виступили з пропозицією створити міжнародний трибунал з цього питання. Україна вже підтримала таку ідею.

Влада Малайзії вже повідомила Раду Безпеки ООН про намір домагатися проведення трибуналу під егідою ООН над винними в аварії пасажирського літака. Головуючий у РБ ООН представник Нової Зеландії Джерард ван Бомен зазначив, що це спільна пропозиція Малайзії, Австралії, Нідерландів, Бельгії та України.

За даними джерел, представники групи міжнародних експертів з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України зустрілися в середині червня 2015 року в Нью-Йорку, щоб обговорити можливе створення міжнародного трибуналу.

Країни відзначили необхідність "уникнути вето Росії" в Радбезі ООН, а також провести ретельне обговорення тексту резолюції, у якій буде запропоновано створення трибуналу.

При цьому Малайзія сподівається, що Радбез схвалить пропозицію 22 липня, рівно через рік після того, як він ухвалив резолюцію щодо авіакатастрофи малайзійського Boeing, що виконував рейс MH17.

Нагадаємо, Росія має право вето в Раді Безпеки ООН і може блокувати будь-яку пропозицію, яка виноситься на голосування. Україна виступає за докорінну реформу системи ООН.

Звіт щодо розслідування катастрофи малайзійського Boeing MH17 мають оприлюднити 17 липня.

Довідка

17 липня 2014 року орієнтовно о 16.20 зник з екранів радарів літак авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" Boeing 777, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. Як стало зрозуміло пізніше, він впав поблизу міста Тореза Донецької області.

За відомостями очевидців, літак вибухнув у повітрі, тіла загиблих розкидало в радіусі 4 кілометрів.

Як стверджує радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, авіалайнер було збито проросійськими терористами із зенітно-ракетного комплексу "Бук", які постачаються їм на озброєння російською владою.

СБУ оприлюднила радіоперехоплення розмови одного з лідерів бойовиків Ігоря Безлера зі своїм куратором, полковником Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ Василем Гераніним, де він доповідає про скоєний злочин.

"Тепер ви знаєте, хто здійснив цей злочин. Ми зробимо все, щоб ті російські військові, які здійснили цей злочин, понесли покарання", - заявив голова СБУ Валентин Наливайченко після демонстрації ролика з аудіозаписом переговорів.

Всього на борту перебувало 298 осіб, серед них 192 громадян Нідерландів, включно з одним громадянином з подвійним громадянством (Нідерланди та США). Всі вони загинули.

26 липня представник Білого дому Джошуа Ернест, заявив що президент Росії Володимир Путін винен у падінні Boeing-777.

Зазначимо, що пропагандистські російські телеканали тиражують безальтернативну версію про те, що малайзійський Boeing-777 нібито збили українські військові.

7 вересня прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Разак повідомив, що рейс MH17 був збитий ракетою "земля-повітря" в районі, контрольованому проросійськими бойовиками.

9 вересня Рада безпеки Нідерландів представила доповідь, в якій назвала головну причину падіння літака.

24 вересня глава малайзійської поліції Халід Абу Бакар повідомив, що бойовики замінували місце падіння літака, через що розслідування можуть перенести на 2015 рік.

7 жовтня в СБУ України розповіли, що для завершити розслідування катастрофи не вистачає уламків ракетного комплексу "Бук", з якого могли збити Boeing.

У грудні стало відомо, що міжнародне слідство розглядає чотири версії катастрофи.

Для проведення експертизи уламки літака були доставлені до Нідерландів.

У лютому 2015 року уряд Нідерландів опублікував десятки документів про катастрофу.

Раніше ЗМІ, посилаючись на прокуратуру Нідерландів, писали, що слідство встановило: літак Boeing-777 був збитий ракетою "Бук", запущеною з російської установки, і, швидше за все, російським екіпажем.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1998 | Додав: abel | Теги: трибунал з катастрофи Boeing-777 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]