Пт, 2024-04-19, 15:45
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2022 » Грудень » 29 » Розбирати барикади починають серби у Косові
11:40
Розбирати барикади починають серби у Косові

кордон косово Президент Сербії Александар Вучич після розмови з представниками косовських сербів неподалік сербсько-косовського кордону заявив, що вони знімуть барикади протягом наступних 24 - 48 годин. Барикади від 10 грудня блокували три пункти перетину кордону на півночі Косова, повідомляє Радіо Свобода.

Серби виставили барикади з вантажівок та автобусів на знак протесту проти затримання косовською поліцією Деяна Пантича – одного з-поміж 400 сербів, які у листопаді покинули косовську поліцію. У середу його та ще одного серба звільнили.

Уночі з середи на четвер невідомі підпалили кілька вантажівок на барикаді в Косовській Митровіці. Інцидент досі не коментували ані сербська, ані косовська сторона.

Белградські медіа повідомляють, що Європейський Союз і Сполучені Штати надали гарантії, що влада в Приштині не вживатиме заходів проти сербів, які виставили барикади.

Сербський президент додав, що недовіра між сербами й урядом у Приштині залишається та що Белград і в майбутньому буде гарантом безпеки сербської меншини у Косові. Він не згадав вимогу уряду Сербії, аби в Косові було розташовано до тисячі сербських військовослужбовців й поліцейських. Таку вимогу влада направила до KFOR – міжнародної місії в Косові – 10 днів тому. Міжнародні представники теж не коментували згадану вимогу.

Вучич також пообіцяв косовським сербам, що Белград ніколи не визнає державність Косова.

Косово проголосило незалежність у 2008 році, а Сербія вважає регіон своєю територією. Незалежність Косова визнає половина держав-членів ООН, включно зі США та більшістю країн ЄС та НАТО. Водночас Україна та росія не визнають незалежність Косова.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1153 | Додав: admin | Теги: барикади, Косово, Сербія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]