Пт, 2024-04-19, 17:53
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Березень » 2 » Серію пам’ятних медалей присвятив НБУ українським містам
10:13
Серію пам’ятних медалей присвятив НБУ українським містам

У Нацбанку України нагадали, що за рік війни були понівечені десятки міст. А від деяких залишилися лише попелища. Але українці пам’ятають подвиги своїх героїв. І людей, і цілих міст.

Саме їм у головному банку країни присвятили серію пам’ятних медалей "Місто героїв". Її започаткували в листопаді минулого року.

У 2022 році було випущено чотири пам’ятні медалі з цієї серії: "Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь", "Місто героїв — Маріуполь", "Місто героїв — Харків", "Місто героїв — Херсон".

А в переддень весни НБУ повідомив, що з’явились ще дві: "Місто героїв — Охтирка" та "Місто героїв — Волноваха".

Охтирка. Місто, що знаходиться недалеко від кордону з росією.

Воно стало одним з перших у лютому 2022 року взяло на себе ворожі удари. Та, попри бомбардування і терор, росіянам не вдалось його окупувати та просунутись вглиб України на Слобожанському напрямку.

Волноваха. До міста війна "прийшла" у травні 2014 року, у 2022 році там також точилися запеклі бої.

У результаті нещадних авіаударів та артилерійських обстрілів у Волновасі зруйновано всю інфраструктуру, місто практично знищене й тимчасово окуповане.

Як виглядають пам’ятні медалі НБУ про міста героїв.

МІСТО ГЕРОЇВ ОХТИРКА

На аверсі на тлі стилізованого сяючого сонця з блискавками (символізують покарання для агресорів) розміщено малий Державний Герб України, під яким птах як символ звільнення; внизу — місто, що зазнає ворожих бомбардувань, праворуч — слід від ракети, що влучає в будівлю міськради, ліворуч — житловий будинок, за яким грається дитина.

На реверсі — стилізована композиція, що представляє сьогодення крізь призму твору уродженця Охтирки Івана Багряного «Тигролови»: український захисник — новітній мисливець за «хижаками», над яким сяє сонце, та написи: СМІЛИВІ ЗАВЖДИ МАЮТЬ ЩАСТЯ.

МІСТО ГЕРОЇВ ВОЛНОВАХА

На аверсі написи: МІСТО ГЕРОЇВ ВОЛНОВАХА. У написі «Волноваха» літеру «н» заміняє фрагмент залізничної колії, яка досягає малого Державного Герба України та символізує прагнення міста повернутися додому, в Україну; стилізовані фрагменти мап Донецька й Маріуполя.

На реверсі — образ українського воїна та елементи герба Волновахи: на тлі округлої лінії (символізує розташування Волновахи на одній з найвищих місцин Приазовської височини) та хвилястої смуги з фонтанами (означає річку Волноваху) — птах у польоті та його дзеркальна тінь, що символізує впевненість у звільненні міста.

Тираж кожної медалі — до 100 000 шт. (у тому числі до 50 000 шт. — у 2023 році).

Відсьогодні вони будуть доступні для купівлі в інтернет-магазині Національного банку (до 2500 штук кожного виду).

Вже за кілька днів банки-дистриб’ютори також будуть готові реалізовувати нашу нову нумізматичну продукцію.

Категорія: PR, реклама і маркетинг | Переглядів: 1169 | Додав: admin | Теги: НБУ, медаль, пам’ятна, місто, україна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]