Сб, 2024-04-20, 01:40
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2017 » Лютий » 17 » Що робити при отруєнні: поради
05:42
Що робити при отруєнні: поради

Коли людина помічає перші ознаки отруєння, найчастіше вона губиться, не знаючи, що робити. У такій справі головне - почати негайні дії щодо запобігання інтоксикації організму. Чим швидше ви розпочнете заходи, тим менше наслідків отруєння ви відчуєте на собі.

Отруєння їжею: дії

Тільки-но ви виявили симптоми отруєння, потрібно знизити до мінімуму пересування і залишитися вдома в ліжку. Необхідно очистити шлунок, щоб токсичні речовини не проникли далі в організм. Перевірений і ефективний засіб в таких ситуаціях - активоване вугілля. Цей препарат, як правило, є в будь-якій домашній аптечці. Однак мало хто знає, як правильно приймати вугілля при харчовому розладі і отруєнні. Кількість таблеток визначається за схемою 10 кілограмів ваги = 1 таблетка вугілля. Тобто, якщо ваша вага становить близько 60 кг, необхідно взяти 6 таблеток вугілля і запити їх чистою водою. Не використовуйте для запивання соки або чай, це може негативно позначитися на проведеному лікуванні отруєння.

Також для запобігання інтоксикації допомагає розчин перманганату калію (слабкий). Він досить неприємний на смак, але, тим не менш, чудово справляється з очищенням шлунка. Після такого розчину нудота відступає дуже швидко. Однак зупинятися на досягнутому не варто, адже шлунок необхідно очистити від вмісту речовин, які спричинили отруєння. Якщо нудота пройшла, необхідно викликати блювоту самостійно. Промивання шлунка - процес неприємний і болісний, але ця процедура ключова в лікуванні харчового отруєння.

Добре, якщо в аптечці є спеціальні препарати, які використовують при харчовому отруєнні. Це такі засоби, як Смекта, Регідрон, Но-шпа, Поліфепан та інші. Ці лікарські препарати допомагають знизити ризик зневоднення організму і відновити нормальну кислотність шлунка. Ці найменування бажано знати кожному.

Після проведення процедур промивання шлунка і використання засобів для запобігання можливої інтоксикації, хворому потрібен спокій. Полегшити страждання допоможе вологий прохолодний рушник, який накладають на вістки та лоб.

Коли гострі симптоми отруєння припиняються, найкращими ліками для вас стане сон. Зазвичай полегшення настає за 3-4 години, коли вже проведені активні заходи надання допомоги. В період лікування вживайте більше рідини, а краще - чисту воду. При поновленні симптомів заходи по очищенню шлунка краще повторити.

Інші отруєння

При алкогольному отруєнні потерпілому необхідно багато пити. Шлунок мимовільно очиститься. Якщо це не вдалося усунути помилки - викликайте швидку.

При отруєннях ліками допоможе розчин марганцівки.

Якщо відбулося отруєння метиловим спиртом - скористайтеся розчином соди. А ось при отруєнні будь-якими кислотами, сода ні в якому разі не застосовується. В цьому випадку допустимо використання активованого вугілля, а також розчин глауберової солі за формулою 1 ст. л. на склянку води.

Дії після отруєння

Не варто відразу їсти все підряд, як тільки ви відчули полегшення. Шлунок ще не повністю відновився після інтоксикації. Тому краще дотримуватися особливої дієти і вибирати спеціальне харчування в період відновлення.

У першу добу заборонені до вживання будь-які овочі і фрукти, утримайтеся від молочних продуктів, смаженого і тушкованого. Оптимально в перший день пити солодкий міцний чай, можна з'їсти кілька сухариків, краще з білого хліба. На другу добу дозволяється каша, зварена на воді і злегка підсолена.

Упродовж тижня вибирайте тільки легку їжу. І згодом уважно ставтеся до свого раціону, а також до строків придатності продуктів, щоб уникнути нових отруєнь.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1844 | Додав: adminA | Теги: отруєння, поради | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]