Пт, 2024-03-29, 01:00
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2016 » Вересень » 25 » Що таке фізаліс: корисна інформація
19:54
Що таке фізаліс: корисна інформація

Мандрівники, які здійснюють свої поїздки в східні країни, швидше за все зустрічали там цікавий плід - фізаліс. Що це таке і з чим його їдять? Відповіді на ці питання ми пропонуємо дізнатися далі.

Отже, фізаліс, хозукі (смарагдова ягода або земляна журавлина) - назва рослини із сімейства пасльонових. У висоту рослина фізалісу досягає приблизно висотою 50-100 см. Підземні пагони фізалісу повзучі, дерев'янисті, розгалужені.

Стебла його прямостоячі, кутасто-зігнуті. Листки супротивні, тонкі, яйцевидні, суцільнокроєні, злегка зубчасті. Думки з приводу батьківщини фізалісу розходяться, деякі вважають що це Центральна Америка, інші - Північна Африка і Середземномор'я. В даний час фізаліс вирощують в країнах Південної та Центральної Америки, південній Європі та Азії.

Фізаліс широко поширений в Болгарії, Іраку. У дикому вигляді ареал поширення цієї рослини ще більш широкий - зокрема фізаліс звичайний зустрічається навіть у нас в Україні, однак варто звернути увагу на те, що його плоди непридатні для вживання в їжу оскільки можуть викликати отруєння. Також в Україні вирощують окультурений фізаліс. У наших магазинах зустрічається фізаліс з Південної Америки.

Фізаліс можна розділити на дві групи - так звані ягідну і овочеву. Існують і інші види. За різними даними існує близько 117 видів фізалісу, і тільки трохи більше 10 можна вживати в їжу. Серед них: мексиканський (овочевий), перуанський, родзинковий і суничний (солодкий) фізаліс. Овочеві - це досить великі плоди до 150 г, з низьким вмістом сухих речовин.

Ягідний фізаліс має зовсім невеликий плід - 3 г, але зате в них міститься багато сухих речовин, а також ці ягоди мають більш виявлені смакові якості. Деякі ягідні види можна сушити і за смаком плоди будуть практично не відрізнятися від відомого нам сушеного винограду - родзинок. Зрілі плоди фізалісу містять 3-6% цукрів, 1-2,5 % білків, дубильні, пектинові речовини, органічні кислоти (лимонна, яблучна, бурштинова), стероїдні і воскоподібні з'єднання, гіркоти, ефірні масла і комплекс вітамінів: провітамін А (сума каротиноїдів), вітаміни B1, B2, B12, С, P, РР з усіма необхідними макро- і мікроелементами.

У сучасній медицині плоди фізалісу вживаються як полівітамінний і дієтичне засіб хворими з гіпоацидним гастритом, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, при хронічних холециститах, цукровому діабеті та гіпертонічної хвороби. Необхідно використовувати тільки стиглі плоди. Мазь з плодів фізалісу вживають зовнішньо при запальних процесах, як знеболюючий засіб, при ревматичних і подагричних болях і як ранозагоювальний засіб, що підсилює регенерацію тканин. Сік плодів у кримській народній медицині використовують при лишаях.

Перед вживанням в їжу, плоди овочевого фізалісу, звільнені від чехликів, миють гарячою водою або бланшують 2-3 хв. для видалення клейких воскоподібних речовин, що мають не зовсім приємний запах і гіркуватий смак. У світовій кулінарії фізаліс застосовують в сирому або сушеному вигляді, також з нього готують джеми і варення, соуси, компоти, цукерки, додають у фруктові і м'ясні салати, або використовують для прикраси тортів і інших страв.

Мексиканський фізаліс вживають в їжу сирим, або як томати його солять і маринують, а також використовують для приготування салатів, овочевої ікри, соусів, джему та варення.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1957 | Додав: adminA | Теги: фізаліс, що це | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]