Пт, 2024-04-19, 17:14
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Червень » 10 » Спостерігати Юпітер можна буде цієї ночі неозброєним оком
15:02
Спостерігати Юпітер можна буде цієї ночі неозброєним оком

В ніч з 10 на 11 червня відбудеться протистояння Юпітера: газовий гігант стане на одну лінію разом із Землею та Сонцем.

За кілька днів до першого річного повного Місяця 17 червня, що називають «полуничним Місяцем», жителі Землі зможуть побачити Юпітер, причому без будь-яких оптичних інструментів.

Як зазначається, в ніч з 10 на 11 червня найбільша планета в Сонячній системі повинна стати на одну лінію із Землею і Сонцем. В астрономії цю подія називають протистоянням: поки Меркурій, Венера і Марс будуть кружляти по своїх орбітах – єдиною планетою між Юпітером і Сонцем залишиться Земля.

"Найбільша планета Сонячної системи – блискучий дорогоцінний камінь для неозброєного ока, але ще краще буде виглядати через бінокль або невеликий телескоп, які дозволять вам виявити чотири найбільших супутника (Юпітера – ред.) і, можливо, навіть побачити натяк на смугасті хмари, які оточують планету", – зазначено на сайті NASA.

Найкраще Юпітер буде видно жителям Європи ближче до півночі, коли газовий гігант опиниться в найближчій точці до Землі. Правда, як пише Euronews, в Північній півкулі протистояння Юпітера буде не настільки вражаючим, адже планета зійде максимум на 15 градусів над рівнем моря, тому спостерігачам потрібен ясний південний горизонт.

Сьогодні вночі Юпітер наблизиться на відстань у 640 млн км до Землі і стане третім найяскравішим об’єктом в нічному небі після Місяця і Венери.

З майже 80 супутників Юпітера побачити можна буде тільки три найбільш яскравих – Європу, Ганімед і Каллісто. Ну а власники телескопів зможуть спостерігати смуги атмосферних течій планети і відому Велику Червону Пляму Юпітера – найбільший атмосферний вихор в Сонячній системі.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1513 | Додав: adminA | Теги: спостереження, юпітер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]