Чт, 2024-04-25, 18:52
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2023 » Березень » 21 » Створення антикорупційного суду анонсувала президентка Молдови
00:02
Створення антикорупційного суду анонсувала президентка Молдови

Молдовська президентка Мая Санду в понеділок анонсувала створення Антикорупційної палати – судового органу, який розглядатиме справи про велику корупцію і корупцію в судовій системі. Про це повідомляє NewsMaker.

Рішення про створення антикоруційного суду було ухвалене на засіданні Вищої ради безпеки Молдови, яка була скликана Санду після зриву голосування за призначення членів Вищої ради магістратури (органу, відповідального за призначення суддів) на загальних зборах суддів.

"Загальні збори суддів пройшли з порушенням закону, який не передбачає можливості переривати засідання. Юстицію захопили в інтересах деяких суддів, які залишили злочинців на волі. Шановні судді, я хочу, щоб ви звернули увагу на мою заяву. У вас є вибір – продовжувати бути частиною проблеми або стати частиною рішення", – прокоментувала Санду.

За її словами, Вища рада безпеки ухвалила рекомендацію сформувати склад Вищої ради магістратури не пізніш як через 30 днів, кандидатури будуть затверджені парламентом, після чого орган дозволить залучити більше молодих суддів до системи.

Крім того, парламент підготує правову базу для створення Антикорупційної палати, яка розглядатиме справи про велику корупцію та корупцію в судовій системі. Антикорупційна палата має розпочати роботу не пізніш як через три місяці.

Як нагадує NewsMaker, 17 березня в Кишиневі відбулися загальні збори суддів. На засідання прийшли 330 суддів, які мали обрати чотирьох із п'яти кандидатів до Вищої ради магістратури, які пройшли зовнішню перевірку комісії.

Це мав бути ще один крок до переходу на етап перевірки непідкупності суддів, але після майже п'яти годин обговорення учасники зборів оголосили перерву до 28 квітня.

Санду заявила, що "судді все ж вирішили заблокувати чистку юстиції та продовжують чинити перешкоди на шляху відновлення права в Молдові", і у зв'язку з цим скликала Вищу раду безпеки.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 1148 | Додав: admin | Теги: президентка, антикорупційний, Суд, створення, Молдова | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]