Пт, 2024-03-29, 02:18
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 23 » Судовий процес з приводу повернення Україні скіфського золота розпочався у Нідерландах
17:54
Судовий процес з приводу повернення Україні скіфського золота розпочався у Нідерландах

 У Нідерландах розпочався судовий процес у справі про повернення до України скіфського золота, повідомили у прес-службі Міністерства культури України.

Як повідомляє міністерство, 21 січня в амстердамському суді відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, який музеї тимчасово окупованого Криму, котрі незаконно і всупереч міжнародному праву визнали юрисдикцію Російської Федерації, розпочали проти Амстердамського університету.

Кримські музейники не змогли прочитати документ щодо золота скіфів українською мовою

Кримські музеї вимагають повернути їм колекцію скіфських коштовностей, яка експонувалася в музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університеті в рамках виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря" з лютого по вересень 2014 року. Офіційна позиція України – експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово не знаходиться під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна.

Зустріч у суді 21 січня мала процедурний характер. Амстердамський суд має вирішити питання про долучення держави Україна як сторони у справі.

Справі повернення в Україну скіфського золота Міністерство культури приділяє особливу увагу. Створено міжвідомчу робочу групу, до складу якої входять представники Міністерства культури, Міністерства юстиції та Міністерства закордонних справ.

Нагадаємо, виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університету на початку лютого 2014 року. Її було сформовано з колекцій п’яти українських музеїв, один з яких у Києві, чотири - у Криму.

Раніше МЗС Королівства Нідерланди підтвердило визнання всіх експонатів виставки державною власністю України.

Однак музей Аллард Пірсона в Амстердамі відклав повернення експонатів виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Україні, оскільки Росія заявила про своє право на скіфське золото Криму.

У зв'язку з цим Україна має намір судитися за скіфське золото з Росією - окупантом Криму.

Кримські музейники не змогли прочитати документ щодо золота скіфів українською мовою

Музейники Криму отримали офіційну відповідь України на позов щодо повернення колекції скіфського золота з Нідерландів, де зараз перебувають експонати.

"Українська сторона заявила відповідь на кримський позов, але ми поки що не знаємо, у чому його зміст, тому що його треба перекладати", - повідомив російському інформагентству "Новости2 в четвер директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

"Йде переклад та вивчення документів, як тільки будуть закінчені ці процедури, ми будемо поставлені до відома, в чому суть висунутих українською стороною документів", - заявила заступниця гендиректора Керченського історико-культурного музею-заповідника Наталя Биковська.

Категорія: Культура та навчання | Переглядів: 11005 | Додав: admin | Теги: скіфське золото, Нідерланди, повернення, україна, судовий процес | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]