Пт, 2024-03-29, 07:27
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2015 » Січень » 14 » Світ засудив трагедію біля Волновахи
10:05
Світ засудив трагедію біля Волновахи

Рада Безпеки ООН рішуче засудила жахливий обстріл терористами автобусу під Волновахою, в результаті чого загинули мирні жителі.

Відповідну заяву Радбез прийняв у вівторок ввечері, в умовах дипломатичного супротиву делегації РФ, повідомило Укрінформу джерело, наближене до процесів прийняття рішень в штаб-квартирі ООН.

"Члени Ради Безпеки найрішучішим чином засудили вбивство одинадцяти й поранення сімнадцяти цивільних осіб, у тому числі жінок і дітей, в результаті обстрілу 13 січня 2015 року пасажирського автобуса в Волновасі Донецької області", - наголошується в документі.

У цьому зв'язку члени Радбезу висловили глибоке співчуття сім'ям загиблих та наголосили на необхідності "проведення об'єктивного розслідування й притягнення до відповідальності винних у цьому діянні". У заяві також підкреслюється необхідність суворого дотримання Мінських домовленостей від 5 та 19 вересня минулого року.

Як стало також відомо, на тому, щоб Радбез ООН прийняв заяву, яка засуджує обстріл мирних жителів, наполягала українська делегація за сприяння партнерів у РБ. У кулуарах Ради наразі обговорюється питання можливого скликання позачергового засідання з української проблематики з огляду на останній розвиток ситуації, поінформувало джерело.

Нагадаємо, у вівторок, 13 січня о 14:25 терористи обстріляли блокпост українських силовиків під Волновахою. Один із снарядів розірвався біля пасажирського автобуса, який перевозив місцевих жителів. У результаті на місці загинуло десятеро цивільних. Пізніше було повідомлено, що від отриманих ран померли згодом чоловік і жінка. Таким чином, кількість жертв досягла 12-ти людей. Понад півтора десятки поранених жителів залишаються в лікарні.

США: напади в Україні здійснюють сепаратисти, яких підтримує Росія

Останні напади в Україні, на пасажирський автобус під Волновахою і на аеропорт Донецька, вчинили "сепаратисти, яких вочевидь підтримує Росія", заявила сьогодні речниця Державного департаменту США Марі Гарф, повідомляє Радіо Свобода.

За її словами, США засуджують невпинні напади сепаратистів на сході України, які "намагаються захопити нові території на порушення Мінських домовленостей".

Здійснені сьогодні "лихі й неодноразові напади" на Донецький аеропорт і обстріл автобуса, внаслідок якого загинули й поранені цивільні, є "лише останніми з кричущих порушень зобов’язань, які взяли на себе підтримувані Росією сепаратисти", додала вона.

Речниця Держдепартаменту наголосила, що Росія має вжити рішучіших кроків, щоб припинити насильство і відновити суверенітет України.

Раніше сьогодні відбувалися особливо інтенсивні обстріли Донецького аеропорту, частину якого далі утримують українські війська. Зокрема, внаслідок обстрілів знищена диспетчерська вежа, напівзруйнований силует якої тривалий час був символом аеропорту.

Також сьогодні внаслідок обстрілу з установок "Град" українського блокпосту в населеному пункті Бугас неподалік Волновахи, здійсненого з захопленого сепаратистами міста Докучаєвська на Донеччині, загинули, за даними на цей час, 11 і були поранені 17 пасажирів рейсового автобуса. Число загиблих іще може зрости. Донецька прокуратура за фактом обстрілу відкрила кримінальну справу за статтею "терористичний акт".

За її даними, бойовики угруповання "ДНР", достовірно знаючи, що автошляхом "Донецьк – Маріуполь" переміщуються лише цивільні особи та не припиняється рух пасажирського транспорту, здійснили прицільний удар із використанням системи реактивного залпового вогню "Град", використавши понад 40 снарядів.

А прес-центр антитерористичної операції наголосив, що в місцевості, де внаслідок обстрілу з "Градів" загинули й поранені пасажири рейсового автобуса, відсутні позиції підрозділів українських військових. "Тому подія яскраво свідчить про те, що терористи свідомо відкрили вогонь по мирних мешканцях", – заявив речник АТО Леонід Матюхін.

Водночас у "ДНР" тепер твердять, що непричетні до обстрілу. Зокрема, представник "ДНР" Андрій Пургін заявив, що бойовики "ДНР" не могли обстріляти автобус під Волновахою, який перебував "у глибокому українському тилу". За його словами, місце інциденту – "дуже далеко від лінії зіткнення". Насправді відстань від Докучаєвська до Бугаса – менш як 15 кілометрів.

У Могеріні зробили заяву щодо теракту в Волновасі, а про бойовиків згадати "забули"

Євросоюз наголошує на необхідності суворого дотримуватися протоколу про припинення вогню від 5 вересня і реалізації меморандуму від 19 вересня.

Про це йдеться в заяві речниці високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні після загибелі мирних жителів в автобусі під Волновахою.

Водночас заява жодним чином не вказує на винуватців трагедії, повідомляє "Європейська правда".

"Оновлена інтенсифікація, незважаючи на угоду про припинення вогню, стрільби і бомбардувань у Східній Україні призвела сьогодні до трагічної загибелі десяти мирних жителів, коли в автобус потрапив снаряд", - зазначає речниця Могеріні.

"Наші думки-з родинами тих, хто загинув. Це підкреслює необхідність суворого дотримання протоколу про припинення вогню від 5 вересня і реалізації меморандуму від 19 вересня", - наголошує вона.

"Тривале припинення вогню залишається ключем до успіху в поточних зусиллях щодо досягнення стійкого політичного врегулювання на основі поваги суверенітету України та її територіальної цілісності. ЄС готовий підтримати будь-які зусилля задля цієї мети", - підкреслюється в заяві.

Напередодні представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв направив керівництву Євросоюзу звернення, у яких поінформував про брутальний теракт під Волновахою, скоєний 13 січня проросійськими терористами, повідомляє сайт МЗС.

Він закликав до його негайного і рішучого засудження з боку ЄС.

Категорія: Суспільство та політика | Переглядів: 11062 | Додав: admin | Теги: США, Росія, волновахи, трагедія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]