Пт, 2024-04-19, 12:28
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Травень » 1 » Таємниця походження Місяця розкрита
09:37
Таємниця походження Місяця розкрита

Місяць міг сформуватися з магми, яка колись покривала поверхню Землі – таку теорію висунули вчені з Японського агентства морської науки і техніки.

Прийнято вважати, що кілька мільярдів років тому якась планета розміром з Марс (умовна назва Тея) врізалася в Землю. В космічний простір викинуло хмару уламків, що і призвело до появи нашого єдиного супутника.

Багато вчених вважають, що велика частина місячних порід – це залишки Теї. Але насправді склад Землі і Місяця дуже схожий, і можна зробити висновок, що інша планета практично не брала участі в його «народженні», повідомляє Nature Geoscience.

Японські вчені створили серію нових комп’ютерних симуляцій. Вони виходили з того, що Тея врізалася не в тверду поверхню, а в розплавлений магматичних океан.
Магма вихлюпнулася б в навколоземний простір набагато легше, ніж різні породи. Це пояснює, чому хмара, яка сформувала Місяць, на 70-80% складалася з земного матеріалу – це узгоджується з сучасними науковими даними.

За розрахунками вчених, в результаті катаклізму в космос викинуло близько половини магматичної речовини. Ядро Теї поступово занурилося в надра молодої Землі, а розплавлені океани згодом затверділи.

Теорія пояснює, зокрема, чому Місяць переважно складається з оксиду заліза – в рідкій породі цієї речовини мало бути більше, ніж у твердій.

Експерти відзначили, що якщо гіпотеза вірна, то, можливо, і інші супутники планет Сонячної системи виникли подібним чином.

Так, Марс також міг володіти магматичним океаном, з якого сформувалися Фобос і Деймос, а внутрішній океан Плутона залягав ближче до поверхні і «допоміг» створити найбільший супутник малої планети Харон.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 1482 | Додав: adminA | Теги: місяць, Походження, таємниця, Розкриття | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]