Вт, 2024-10-22, 17:33
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Пошук
Головна » 2024 » Вересень » 15 » Таємницю появи планети Церера розкрили учені
00:27
Таємницю появи планети Церера розкрили учені

Астрономи, досліджуючи архівні дані апарату Dawn, що вже не функціонує, змогли пролити світло на походження незвичайної карликової планети Церера, розташованої в поясі астероїдів між орбітами Марса та Юпітера. Ці відкриття було висвітлено в статті, опублікованій у журналі Journal of Geophysical Research: Planets. Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Space.

Церера, найбільша карликова планета в головному поясі астероїдів, обертається навколо Сонця, і раніше вважалося, що вона сформувалася в цьому ж регіоні. Однак через низку незвичних характеристик, вчені припустили, що цей об’єкт міг виникнути у віддалених частинах Сонячної системи, а згодом перемістився ближче до нинішнього місця.

Зокрема, дані місії Dawn, яка досліджувала Цереру у 2015 році, виявили присутність замороженого аміаку на її поверхні. Цей факт викликав здивування, оскільки аміак стабільно існує лише в холодних умовах, значно далі від Сонця. Це змусило вчених замислитися над можливістю, що Церера могла зародитися далеко за межами поясу астероїдів.

Однак останні дослідження одного з найстаріших кратерів на планеті, Консуса, діаметром 64 км і віком 450 мільйонів років, свідчать про інше. Астрономи тепер вважають, що Церера, найімовірніше, виникла саме в поясі астероїдів, а не переміщувалася з інших частин Сонячної системи.

На поверхні Церери також виявлено крижаний вулканізм — явище, коли з надр планети вивергається крижана грязюка замість лави. За мільярди років вулкани вивели на поверхню соляний розчин, який накопичувався між мантією та корою.

Дослідження показало, що соляні відкладення в кратері Консуса мають незвичний жовтуватий відтінок через наявність амонію — сполуки, що вказує на глибокі процеси в надрах Церери. Цей висновок підтверджує теорію, що карликова планета завжди перебувала в своєму нинішньому місці формування.

Категорія: Наука, техніка і Hi-Tech | Переглядів: 149 | Додав: admin | Теги: Церера, поява, планета | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]