Чт, 2024-04-25, 17:24
Головна Реєстрація PDA RSS
Вітаю Вас, Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Головна » 2019 » Липень » 26 » Тест Сонди. Можливості діагностики
08:47
Тест Сонди. Можливості діагностики

Тест Сонді був розроблений угорським лікарем та психологом Леопольдом Сонді та вперше опублікований в 1939 році. У процесі клінічної роботи лікар виявив певну закономірність, якої підпорядковується вибірковість людини в спілкуванні з оточуючими. Припустивши, що неусвідомлений потяг до подібних собі осіб має генетичну зумовленість, Сонді розробив концепцію долеаналіза, а великі дані клініко-генетичних досліджень лягли в основу даного тесту.

Портретний тест Сонді сьогодні використовується фахівцями в різних областях. Він дозволяє провести діагностику особистості, виявити професійні схильності випробуваного, а також описує схильність тестованого до конкретних видів психічних порушень. Структура прагнень, що лежить в основі методики, універсальна, тому тест Сонді підходить для людей будь-якої національності та соціального статусу.

Тест Сонді складається з 6 серій фотографій (в кожній серії по 8 портретів). Метод тестування полягає в тому, що людині пропонується вибрати найбільш та найменш симпатичні портрети різних чоловіків та жінок. Кожен портрет показує в найбільш загостреному вигляді прояв одного з восьми основних базисних людських прагнень та виявляє ту чи іншу проблему або патологію обстежуваного.

Тест Сонді призначений для діагностики змісту та структури людських спонукань, оцінки емоційного стану та якостей особистості, прогнозування ймовірності різних захворювань, професійних, сексуальних та кримінальних переваг.

Інтерпретація результатів тесту, як вважав його автор Леопольд Сонді, може виявитися сумнівною без застосування спеціального доле-психологічного способу мислення та накопичених в психології долі знань. «До позитивних та грунтовних діагностичних результатів вдається прийти тільки тим дослідникам, яким, виявилося, під силу освоїти особливе бачення доль людських прагнень та сфери Я».

Сама методика, як уже було відзначено вище, може використовуватися:

  • в психологічному консультуванні та психотерапії: для уточнення змісту проблем та можливостей клієнтів, виявлення рівня стресу та емоційних розладів, оцінки ефективності психологічної корекції;
  • в судово-психологічної експертизи;
  • в управлінні персоналом та професійному консультуванні: для профорієнтації та профвідбору, оцінки професійного потенціалу співробітників, прогнозування їх поведінки в екстремальних ситуаціях та ефективності вирішення різних задач, вибору способів мотивування.
  • а також інших областях.

Представлена тут характеристика Тесту Сонді наведена лише для первинного знайомства з його ключовими особливостями. Для відображення всієї повноти його особливостей та можливостей буде потрібно провести більш детальний аналіз.

Варто зазначити, якщо навчитися використовувати тест Сонді як інструмент, то він може стати серйозним помічником в реалізації задач в житті та бізнесі. Академіком УАН Олегом Вікторовичем Мальцевим в результаті досліджень концепції долеоаналіза було виведено понад 20 методів інтерпретації результатів тесту Сонді, деякі з яких дозволяють зробити швидкі висновки без необхідності звертатися до довідкової літератури.

Отримати більше інформації про результати досліджень вченого О.В. Мальцева в області долепсіхологіі й дізнатися докладніше про можливості тесту Сонді, ви можете вивчивши лекції онлайн та відеосемінари на сайті Академії прикладних наук.

Категорія: Здоров'я і медицина | Переглядів: 1704 | Додав: adminA | Теги: можливості, сонда, Діагностика, тест | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]